неделя, 13 март 2022 г.

Добруджански бюрек

 


Днешната рецепта е за вкусен бюрек, който е популярен в Добруджанския край. Бюрекът се прави много бързо и лесно, а финалът е въздушен и вкусен, маслен бюрек.

За бюрека използвах любимото си пълномаслено фермерско мляко от кравеферма в с. Вранино, а самата кравеферма е на собствениците на "Магазин Натурал" и винаги в магазина може да се намери прясно и качествено мляко. 

Продуктите за този бюрек са с онлайн доставка от "Магазин Натурал". Лесно, бързо и удобно може да поръчате всичко нужно- не само за бюрека, а и за всяко едно ястие. В магазина има и богат щанд с козметика и аксесоари, био сертифицирани продукти и продукти с чисти съставки, предлагани от малки производители. А при поръчка над 49 лв, доставката ще е безплатна. Онлайн адрес на магазина: www.magazinnatural.bg 

Facebook: https://www.facebook.com/magazin.natural

Instagram: @magazin_natural_kavarna


Бюрекът по принцип се прави с фини кори за баница. В моята рецепта обаче, използвах ръчно точени кори - печени на сач на български производител. Получи се с тях страхотен въздушен бюрек. За всеки случай увеличих със съвсем малко някои съставки от традиционната рецепта, именно заради по-плътните кори.

Добруджански бюрек


Рецепта:

* 500 г кори за баница печени на сач

Пълнеж:

* 1 яйце

* 1 пълна с.л. кисело мляко

* 1 равна ч.л. бакпулвер (или сода за хляб)

* 300 г краве сирене


За намазване на корите:

* 100 мл слънчогледово олио


За заливане на бюрека:

* 125 г краве масло

* 300 мл прясно мляко

* 5 яйца


Приготвяне:

Всяка кора на сач се разрязва на четири триъгълника. От 4 кръгли ръчно точени кори, с общо тегло около 500 г, се получават 16 триъгълника. Правоъгълната тава за печене е с размери приблизително 22х32 см и височина 7 см.

За плънката:

Содата(бакпулвера) се разтваря в киселото мляко да шупне. Добавят се яйцето и натрошеното сирене и сместа се разбърква.

В правоъгълна тава се подреждат 4  кори, като помежду се намазват с олио. (Понеже корите са с триъгълна форма, а тавата правоъгълна, то при подреждане ги намествате както е удобно и скъвате стърчащите краища) Разпределя се 1/3 от пълнежа. Следват отново 4 кори намазани помежду с олио и отново 1/3 от пълнежа. Реди се бюрекът, докато свършат корите. Най-отгоре трябва да се покрие само с кори. 


Нарязва се на квадрати, залива се с разтопеното краве масло, да влезе в прорезите и изцяло да бъде намаслен бюрекът. Разбиват се 5 яйца с прясно мляко и се залива отгоре, като се стараете навсякъде да е разпределена заливката. Бюрекът се остава да се напои малко, около 10 минути. Пече се на второ ниво отдолу нагоре в загрята на 200 градуса фурна до готовност- около 40-50 минути. Или на средна скара на фурната, на функция долно нагряване с вентилатор (на 180 градуса) за същото време.

След изваждане се оставя 10 минути да почине без да се покрива.

Ами това е :) Опитайте... Заслужава си!













2 коментара:

Dani каза...

Чудесно изглежда бюрека.
Тези дни правих с турски кори, но не пресни и стана чудесен.
Но аз мазах корите със смес от прясно мляко, олио, масло и едно яйце.
Между корите само сирене.
За нас стана чудесен.
По принцип искам да ми е като купешките банички без кисели млека, бакпулвер и т.н.
Много повече ни харесва.
Тези кори, твоите ги виждам в магазините, но не помня дали съм ги опитвала :)
Поздрави, Даре!

Kokona каза...

Благодаря, Дани :)
Много ми харесва и на мен, когато се намазват самите кори със смес. Някак после се разлиства много хубаво бюрекът. Правих такъв, като взаимствах метода от една рецепта на Недялка Колева, но в сместа имаше освен прясно, то и кисело мляко. Аз обичам.
Иначе с турските кори, дори да не са пресни, пак се получава много вкусен бюрек.
Корите на тази фирма в рецептата, макар на сач, бяха доста по-фини и нечупливи. Много ми допаднаха.