понеделник, 28 март 2022 г.

Любимата торта на Кралица Елизабет II/ Queen Elizabeth’s Favorite Cake


Кралица Елизабет II си има любима торта. И тази торта е богата и вкусна шоколадово-бисквитена торта. Рецептата споделя нейният бивш готвач Дарън Макгрейди, приготвял ястията за кралицата цели 15 години. 

Тортата е любима и на принц Уилям, и с Кейт Мидълтън  я избират за своя сватбена торта. Освен тази торта, на сватбата е била сервирана и плодова торта на 8 етажа.

В оригиналната рецепта съставките са за малка торта, с диаметър 15-16 см и за 10 парчета. Аз сложих двойно съставки за по-голяма торта (диаметър 24 см). Добавих и 100 г бисквити за основа. По рецепта няма. Реших все пак да имам някаква основа при разрязване на тортата. Така че ако решите да правите тортата в оригинал, намалете наполовина посочените съставки в рецептата.

Като украса е доста по семпла. Просто малко тъмен или бял шоколад на ивици. Аз си позволих малко повече шоколад за украса и няколко розови цветчета. Непретенциозна и лесна торта.


За тортата използвах:

Портокалови диджестив бисквити- без глутен

Пълнозърнести бисквити без захар - Maria

Casa Kakau- черен шоколад със стевия

Casa Kakau - занаятчийски черен шоколад 100%

КРАВЕ МАСЛО БЕЗСОЛНО "ELLE & VIRE"

За заливката:

Био капки черен шоколад с кокосова захар "Dragon Superfoods

"Еmilia" - кувертюр бял шоколад

Ако решите да направите малка торта, както е посочена в източника на рецептата, то намалете продуктите наполовина и стеснете регулиращ се ринг за торта до 16 см диаметър. Разбира се, винаги може да направите по-малка на диаметър и висока торта и по-голяма като диаметър, но по-ниска торта.

Продуктите за тортата са от приятелите - Онлайн Магазин "Натурал" https://magazinnatural.bg/ - гр. Каварна и са с куриерска доставка до вашата врата или по желание до удобен куриерски офис. За поръчка над 49 лв доставката е безплатна.

Разгледайте сайта. В магазина има както хранителни, така и богата гама козметични продукти и аксесоари. И всичко е подбрано с вкус и грижа за клиента.

Онлайн "Магазин Натурал"-  https://magazinnatural.bg/

Facebook- https://www.facebook.com/magazin.natural

Instagram- https://www.instagram.com/magazin_natural_kavarna/?hl=bg

 Queen Elizabeth’s Favorite Cake


За тортата:

240 г черен шоколад (по желание може да замените с млечен шоколад)

240 г  пудра захар (по рецепта е кристална захар)

240 г несолено масло (на стайна температура)

2 яйца /или 100 мл млечна сметана/

480 г богати чаени бисквити- или Digestive бисквити

1/2 чаена лъжичка масло за намазване на формата


За основа: 

100 г бисквити


За покритие:

480 г черен шоколад (добавете 200 мл млечна сметана при разтопяването на шоколада за по-мека шоколадова заливка) В оригинал тортата се залива само с разтопен шоколад. Може да използвате по-малко шоколад за заливка, ако не добавяте сметана, за да я омекотите.

50 г бял шоколад за украса (може и тъмен шоколад)



Приготвяне:

Намажете ринг за торта (диаметър 24 см) с краве масло и поставете в тава покрита с хартия за печене.

Натрошете бисквитите на едро с големина на бадем.

Разбийте маслото с гранулираната захар на пухкав крем.

На порции добавете разтопен  на водна баня шоколад и накрая яйцата, като непрекъснато разбивате./ Ако решите да използвате сметана вместо яйца, смесете я с шоколада и разтопете на водна баня, на умерен огън, като разбърквате с лъжица до получаване на хомогенна маса/.

Смесете крема с бисквитите, докато се покрият с шоколадовата смес.

Подредете ред бисквити в ринга за основа.

Разпределете бисквитената смес в ринга. Притиснете и изравнете.

Оставете тортата да се охлади за 3 часа в хладилник. 

Отделете ринга и покрийте тортата с разтопен на водна баня тъмен шоколад. Оставете да се охлади на стайна температура./ За по-мека глазура, добавете по желание 100 мл сметана за малка торта или 200 мл сметана за голяма торта, към шоколада на водна баня/

Украсете с разтопен на водна баня бял или тъмен шоколад.



Ако използването на сурови яйца в съставките ви притеснява може да замените яйцата като добавите 100 -120 мл млечна сметана, която да разтопите заедно с шоколада.

Ако не обичате черен шоколад може да замените с млечен шоколад. Също ще се получи много вкусна торта. За заливката все пак използвайте шоколад с поне 50% съдържание на какао.

За по-мека шоколадова заливка, добавете 100 мл млечна сметана при разтопяването на шоколада (с над 50 % какао) за малка торта и 200 мл сметана ако правите голяма торта. Имайте предвид, че ако използвате шоколад с повече проценти какао (над 50%, както в моя случай) заливката ще се втвърди и ще се начупва при разрязване, ако не добавите млечна сметана, за да я омекотите. На всеки 200 г шоколад може да добавяте 100 мл млечна сметана при разтопяване. При мен шоколадовата заливка е дебела и богата. По желание може да намалите продуктите за по-тънък слой шоколад.

Кристалната захар може да замените с пудра захар. В последния момент реших да използвам в рецептата био тръстикова пудра захар

Преди разрязване на порции е добре да се извади тортата от хладилника по-рано, за да се отпусне, тъй като е суха, тип сладък салам и с много шоколад и масло.




Източник рецепта: https://theroyalchef.com/the-royal-wedding-cake-recipe/ 

https://theroyalchef.com/queen-elizabeths-favorite-cake-chocolate-biscuit-cake/




1 коментар:

vesela каза...

Бива си я тортичката, лесна и сигурно вкусна.