неделя, 19 февруари 2023 г.

Шоколадово брауни с малини

 


* 85 г краве масло (разтопено)

* 75 г кристална бяла захар

* 75 г кафява захар

* 1 ч.л. ванилов екстракт

* 1 яйце

* 50 г бяло пшенично брашно

* 20 г премиум какао 

* щипка смляно кафе за еспресо

* 1/2 ч.л. бакпулвер

* щипка сол

* 50 г шоколадов чипс (черен или млечен шоколад) (или нарязан шоколад на ситно)


За заливката:

* 250 г тъмен шоколад

* 100 мл млечна сметана

* 1 чаша малини


За украса:

* 50 г бял шоколад

* 1 ч.л. олио

* няколко малини


За браунито може да се ползват замразени или пресни малини.

Браунито се прави много лесно. Дори не е нужен миксер за смесване на съставките.

Яйцето се смесва със захарта в купа и се разбива с телена бъркалка. Добавят се ванилията и разтопеното краве масло и отново се разбиват с бъркалка.

Всички сухи съставки се смесват в купа и се разбъркват. Сместа се добавя към течните съставки и всичко се разбърква до получаване на хомогенна смес. Накрая се добавят парченцата шоколад и се разбъркват в сместа.

Намазва се с масло тавичка с диаметър 20х12 см. Изсипва се сместа и се изравнява. Пече се 30 минути на 180 градуса ако се сложи в студена фурна (ако тавичката е керамична/стъклена), или приблизително 20 минути, ако се сложи в загрята предварително фурна на 180 градуса. Клечка забодена в браунито трябва да излезе със съвсем леко полепнали трохички. Не трябва да се препича.


Изважда се готовото брауни и се оставя да се охлади в тавичката.

В стъклена огнеопорна купа се смесват сметаната и нарязания на ситно шоколад. Слагат се на водна баня да се загреят и да се разтопи шоколада. Купата с шоколада и сметаната трябва да се сложи над тенджерка с вряща вода, като дъното на купата с шоколада не трябва да опира врящата вода. Затова преценете така стъклената купа, че слагайки я над тенджерката с вряща вода тя да не опира с дъното водата.

Разтопявайте на умерена температура и разбърквайте сместа, докато се получи гладка смес.

1/3 от разтопения шоколад намажете върху охладеното брауни. Отгоре разпределете малините. Върху тях изсипете и останалия шоколад и изравнете.

Отново на водна баня разтопете белия шоколад с олиото. Направете шарки върху кафявия шоколад. Подредете цели малини. Оставете сладкиша да се охлади няколко часа преди да разрежете на малки хапки.

От това количество получих 24 малки хапки брауни. Разрязах на 6 квадрата, а всеки един последващо на 4. Браунито е много шоколадово, вкусно и идеално за похапване с кафе :)



Няма коментари: