неделя, 19 февруари 2023 г.

Тажин с пилешко и сини сливи



В тажините се приготвят подобни на нашенските яхнии ястия, в които се съчетават различни видове месо, предимно агнешко, пилешко и риба, топли екзотични подправки и често сушени плодове. В мароканската кухня използват най-често смокини, фурми, сушени кайсии, добавят зелени маслини и типичните за мароканската кухня мариновани/ферментирали в сол лимони.

За днешното ястие реших да съчетая пилешки бутчета с топли подправки, в компанията на лук, моркови, домати, а от сушените плодове заложих на сини сливи. Добавих зелени маслини и мариновани лимони за свеж вкус и се получи интересна яхния. Сервирах с арабски кус-кус, но може по желание да се сервира и с плосък марокански хляб Msemen, да се откъсват късчета и да се топват в соса, типичен начин за ядене на мароканско ястие.

Тажинът ми не е много голям. Ястието в тажин се готви на ниска температура и по продължително време, но аз пресилих малко нещата, че нямах много време за дълго готвене. Продуктите може да се сложат в него без предварителна термична обработка, което би направило ястието по-здравословно, ако се избегне запържването, но може и предварително някои зеленчуци да се запържат, задушат, а месото да се запечата или запържи и последващо да се смесят в тажина. 
Както споменах, тажинът ми не е много голям, затова пък насилих побиране на 4 нарязани бутчета. Последващо и засилих температурата, че нямах много време за готвене, но предвидливо сложих лист алуминиево фолио във фурната на дъното, за да си спестя после чистене, ако изкипи - както и стана.



В моя тажин сложих:
* 4 пилешки бутчета -срязани на две (спокойно би събрал килограм пилешко месо нарязано на хапки или килограм пилешко филе)
* 3 моркова (средно големи)
* 1 голяма глава лук
* 4-5 скилидки чесън
* 400 г консервирани белени домати
* 4-5 с.л. зехтин
* 1 ч.ч. пилешки бульон или вода
* 1 шепа сушени сини сливи (без костилка, срязани на две)
* 1 шепа зелени маслини без костилка
* кората на 1/4 маринован лимон (нарязана на ситно)
* 1 ч.л. червен пипер
* 1/2 ч.л. смлян кимион

Мароканска смес от подправки за овкусяване на бутчетата:
* 1/2 ч.л. смлян кориандър
* 1/2 ч.л. смлян кардамон
* 1/2 ч.л. смлян кимион
* 1/2 ч.л. куркума
* 1/2 ч.л. сладък червен пипер
* 1/2 ч.л. лют червен пипер
* 1/4 ч.л. смляна канела
* 1/2 ч.л. смлян бял пипер
* 1 ч.л. сол

По желание:
*  нарязан кориандър или магданоз за поръсване на готовото ястие
* нарязана на ивици 1/4 кора от маринован лимон



Смесват се всички подправки за овкусяване на бутчетата в купа и се разбъркват. Сместа се натрива в бутчетата. Загрява се тиган с 3-4 с.л. зехтин и бутчетата се запържват от всички страни. Подреждат се в тажина. 
В същия тиган се запържват нарязаните на ситно чесън и лук за 2-3 минути и след това се добавят морковите нарязани на кръгчета, доматите, сливите, подправките и водата. Сместа се оставя да поври 2-3 минути и се сваля от котлона. Изсипва се върху бутчетата. Добавят се шепа маслини и нарязана на ивици кора от маринован лимон. Затваря се тажина с капака и се слага на първо ниво във фурната върху решетката, а най-отдолу, за всеки случай, може да сложите като мен лист алуминиево фолио, но ако готвите на температура под 150 градуса- това няма да е нужно.
Включва се фурната да загрява на 200 градуса и след около 20 минути температурата се намаля на 150 градуса и ястието се готви 90 минути. След като времето изтече се маха капака на тажина и ястието се запича 30 минути.
При сервиране се поръсва по желание със ситно нарязан кориандър или магданоз, и нарязани ивици от кората на маринован лимон.
Подходящо е да се хапва с арабски кус кус или марокански плосък хляб, а защо не с ориз или картофено пюре :)



Няма коментари: