За блата:
260 г брашно
500 г пудра захар
10 яйца
3 с. л. какао
за крема:
6 с. л. какао
100 мл коняк
300 г масло
120 мл прясно мляко
200 г захар на кристали
250 г пудра захар
8 яйца
2½ ч. ч. вишни без костилките
200 г натурален шоколад
2 пакетчета ванилена захар
50 г филирани бадеми или други ядки
200 мл разбита сметана за украса
Два дни преди да се направи тортата, вишните се накисват в коняка и 3 с. л. захар. Съдът се покрива плътно и се поставя в хладилника.
Блатът се приготвя, като яйцата се разбиват на гъст крем със захарта и към тях се прибавят пресятото брашно с какаото. Сместа се изсипва във висока форма, която е намазана с масло и е поръсена с галета. Пече се в предварително загрята фурна на 180° С. Готовността на блата се проверява, като клечка за зъби се забива в центъра на блата - когато се извади, тя трябва да е суха.
За крема - захарта на кристали се смесва с какаото и 80 мл от прясното мляко. Прибавят се леко разбитите яйца. Сместа се поставя на водна баня и се разбърква до сгъстяване. Маслото се разбива на пяна с пудрата захар. Яйчният крем се прибавя лъжичка по лъжичка към масления, слага се ванилията. Какаовият крем е готов.
От изстиналия блат се отрязва хоризонтално пласт с дебелина 1,5 см. Издълбава се внимателно меката вътрешност на долната част. В нея се слагат 2/3 от какаовия крем. Върху него се подреждат половината от отцедените от коняка вишни. Останалият крем и вишни се смесват с отделената мека част на блата. Получената смес се разпределя върху вишните и се захлупва с капака.
Така сглобената торта се залива с глазура, приготвена от стопения на водна баня шоколад и 40 мл прясно мляко. Тортата се украсява с филирани бадеми, сметана, шоколадови стружки, захарни перли и вишни.
Източник - списание Меню
Направих тортата с половин доза от продуктите за тава с височина 7 см.
За заливка ползвах 400 г шоколад и 300 мл сметана. Загрях сметаната на котлона, начупих шоколада, разбърках добре и оставих да се охлади леко. Залях тортата със сместа , като намазах по-голямата част отгоре, за височина и украсих с настърган шоколад (купен готов), бадеми и пияни вишни.
1 коментар:
Даре, любима комбинация на вишни и шоколад!
Прекрасна е!
Хубав петък!
Публикуване на коментар