събота, 8 ноември 2025 г.

Пържено месо от свински бут




Месото от свински бут е сухо и малко хора го харесват. Аз обаче съм любител и нерядко си хапвам именно месо от бут, котлети, или свинско каре. За каренцата ще пиша по-нататък, но сега да споделя как бързо да си приготвим сухия свински бут за вечеря.

За да нарежете много тънко месото, в случая трябва бутът да е замразен, да се извади за час, два /зависи сезона/, една идея да се поотпусне и след това с ножа се нарязва на много тънки късчета/ представете си, че все едно режете дюнер/ Когато месото е замръзнало се реже по- лесно и бързо. Е, разбира се, не замръзнало на камък. 

В случая изпържих 1 кг свински бут, а подправките към него са:

4 с.л. лек соев сос/ ако ползвате класически сложете само 2 с.л.

2-3 с.л. олио

1 ч.л. прясно смлян черен пипер

сол на вкус/ след изпържване на месото/

 и още 2-3 с.л. олио при пържене


Нарязаното месо се поставя в купа и се смесва с 2-3 с.л. олио, 4 с.л. лек соев сос и 1 ч.л. черен пипер. Разбърква се и се оставя да постои около час. Но ако нямате време да чакате, то може да пържите веднага. След нарязване на замръзналото месо и след овкусяване, то значително бързо се отпуска. 
Загрява се уок тиган на силен огън, добавя се лъжица олио и 1/3 от месото и се пържи, като се разбърква 3-4 пъти по време на пържене, да се разделят парченцата, защото след размразяване се слепват, но от силата на огъня се разделят лесно. Месото се пържи около 5-6 минути на порция, до златисто. Така на 3 пъти изпържвате килограм месо за по 5-6 минути.

Изваждам месото в метална тенджера с капак. Поръсвам със сол, по желание малко лимонов сок, слагам капака и друсвам месото да се овкуси. Това е.

С една салата или малко ориз, картофи, си е чудесна бърза вечеря.



Шоколадова торта с малинов мус


Тортата е адаптирана от този сайт: https://thecozyplum.com/ като съм направила блата в по-голяма форма, променила съм грамажите на продуктите за муса и шоколадовия ганаш по свой вкус.

За блата:

170 г краве масло със стайна температура

50 г нарязан тъмен шоколад

60 г  брашно тип 500

50 г пълномаслено какао на прах /ползвам премиум на Йоткер или холандско какао

1/2 чаена лъжичка сол

150 г кристална захар

100 г кафява захар (да не е мусковадо)

3 големи яйца 


Малинов мус:

15 г желатин на Йоткер + 50 мл вода

400 г малини /може замразени/ и 50 г кристална захар

400 млечна сметана+ 100 г пудра захар


За ганаша:

200 г тъмен шоколад с поне 50% какао

200 г млечна сметана 30% масленост


За украса и измазване отстрани на тортата/по желание/

15-20 малини

100 г тъмен шоколад

10 г олио


Приготвяне на блата:

Форма за торта с диаметър 26 см се намазва с краве масло и се изрязва кръг от хартия за печене по формата за дъното, а за стените се изрязват ленти и се залепват.

В стъклена купа подходяща за миковълнова фурна се сместват нарязаният шоколад и кравето масло и сместа се загрява за около 20-30 секунди, колкото маслото да се разтопи и се разбърква сместа. Оставя се да се охлади.

В отделна купа се смесват какаото, брашното и солта, като сместа се пресява.

Включва се фурната да загрява на 180 градуса с горно и долно нагряване.

В дълбока купа се разбиват яйцата с двата вида захар за около 4 минути на пълна мощност на миксера. Към тях се добавя охладената смес от масло с шоколад и отново се разбива за минута. На три пъти се добавят сухите съставки, като вече сместа се разбърква с шпатула, като се загребва отдолу и се обръща отгоре, за да не спадне много сместа. Така с около 25-30 загребвания да се смесят съставките.

Сместа се изсипва в подготвената форма и се пече около 25-30 минути на средна скара. Проверява се с клечка дали блатът е изпечен.

Изважда се, оставя се във формата за 5 минути, след което се откопчава рингът и със сервизната чиния, в която ще е тортата, или с помощта на голяма дъска, която се поставя отгоре блата, се обръща формата върху чинията/дъската и се отлепва хартията. Блатът може да се остави така, но може отново да се обърне обратно. Получава се равен блат.

Оставя се да се охлади напълно и се приготвя малиновият мус.


Приготвяне на малинов мус:

Желатинът се разтваря в студена вода, след което на водна баня се слага за кратко, колкото да се втечни.

Малините със захарта се загряват на слаб огън, колкото да се разтвори захарта и се свалят от котлона. Пасират се и по желание се минават през цедка (аз ги минах за фин мус и ми останаха около 300 г пасирани малини. Докато са топли, но не горещи, се добавя желатина и се разбърква.

Сметаната се разбива с пудрата захар за кратко (да не се пресече). Към нея се добавя малиновото пюре с желатина и се разбърква с шпатула. 


Охладеният блат се стяга с регулируем ринг за торта. /По желание може да се сложи ацетатна лента на стените на ринга. Така по--лесно ще се отлепи тортата/Върху него се изсипва малиновият мус. Тортата се оставя за 4 часа в хладилника, докато се стегне.

В купа подходяща за водна баня се смесват нарязан на ситно шоколад и сметана. Купата се поставя над тенджерка с вряща вода, така че дъното да не опира водата. Сместа се разбърква, докато се разтопи шоколадът в сметаната и се получи лъскав ганаш.

Изважда се тортата от хладилника, върху нея се разпределя ганаша /като по желание се заделят 2-3 с.л. за намазване на тортата отвън/ Украсява се по желание с малко тъмен шоколад и малини. Оставя се за 10-15 мин извън хладилника, след което се охлажда, докато ганашът стегне, за около 2 часа. 

Изважда се отново от хладилника и ако не е ползвана ацетатна лента за ринга, то с нож се минава внимателно от вътрешната страна на ринга, да се отлепи тортата, маха се рингът и се намазва отстрани със заделения ганаш, а ако не е заделен такъв, може да се разтопи 100 г тъмен шоколад смесен с 10 г олио и да се намаже тортата отстрани, но може да се пропусне тази стъпка и да се виждат слоевете. /Ако се измазва с ганаш и е стегнал много, може за по-малко от 10 секунди да се загрее.

Тортата е много вкусна и тежка. Сервира се на по-тънки парчета и е чудесна и с топка сладолед, и с горчиво кафе.




петък, 7 ноември 2025 г.

Кифлички с крем


За 9 броя кифлички:

120 мл прясно мляко

10 г прясна мая или 3 г суха

35 г кристална захар

1/2 ч. л сол

35 г краве масло /меко/

1 белтък

250 г брашно


За крема:

300 мл прясно мляко

2 жълтъка

25 г царевично нишесте

70 г захар

1 ч. л ванилова есенция


Приготвяне:

Маята се разтваря в леко затопленото мляко заедно със захарта и 2-3 лъжици брашно. Разбърква се и се оставя да се активира сместа.

Останалото брашно се пресява в купа, добавят се солта, белтъка, кравето масло и втасалата смес и се омесва тесто. Покрива се с кърпа или фолио инсе оставя да втаса.

За крема:

Смесват се жълтъците с нишестето и 100 мл студено мляко и сместа се разбърква да няма бучки. Останалото мляко се смесва със захарта и ванилията в тенджерка. Към него се добавя сместа с нишестето и жълтъците и се разбърква с телена бъркалка.

Слага се на котлона и се бърка, докато сместа се сгъсти.

Изсипва се в стъклена купа, покрива се плътно с прозрачно фолио, за да не хване коричка и се оставя да се охлади.

Втасалото тесто се разточва на правоъгълник и се намазва с охладения крем. По желание може да се добавят дребни плодчета, като малини, къпини, боровинки. Навива се на руло, като се защипва с пръсти в края тестото да не се разтвори. С остър нож се нарязват 9 рулца и се подреждат с разреза нагоре в тава покрита с хартия за печене.

Оставят се отново да втасат (около час) и се пекат на средна скара във фурната на 180 градуса около 30-35 минути.

След изваждане малко хлътват от крема, но вътре са добре изпечени.

Поръсват се с пудра захар.

Консумират се охладени на стайна температура.



сряда, 22 октомври 2025 г.

Тепси кебап с телешко и булгур



Смес за каймата:

500 г смляно телешко месо

2-3 с.л. зехтин или олио

1 глава лук/нарязана на ситно

1/4 връзка магданоз/ нарязана на ситно

1 ч.л. сол

1 чаена лъжичка черен пипер

1 чаена лъжичка кимион

1/2 чаена лъжичка смлян бахар

3 яйца


1 чаша парен булгур- сварява се за 20 минути, отцежда се и се посолява с 1 ч.л. сол


Доматен сос за повече сочност по желание:

500 г настъргани домати

щипка сол и черен пипер


За декорация на ястието:

зелена и червена пиперка, червен лук


Приготвяне:

Ястието се приготвя много лесно. Всички продукти се смесват със смляното месо и сварения булгур. Намазва се тава с малко мазнина и сместа се разстила и изравнява. Тавата е с диаметър около 35 см. Отгоре за повече сочност може да се полее с доматен сос подправен със сол и пипер, но може да се пропусне. Ястието се декорира с червена, зелена пиперка и червен лук и се пече в загрята фурна на 200 градуса около 40-50 минути. Много зависи силата на фурната, но да се препече.

По желание се сервира с кисело мляко.





вторник, 21 октомври 2025 г.

Милинки



Тесто:

300 мл вода, или наполовина вода, наполовина прясно мляко.

20-30 г масло, мас или олио

1 и 1/2 ч.л. сол

2 с.л. захар

20 г прясна мая

600 г брашно


Пълнеж:

250 г краве сирене

50 г краве масло


Заливка:

1 яйце

2 с.л. галета

3 с.л. вода

3 с.л. олио


За намазване на тавата:

10 г краве масло/ може олио

1 пълна супена лъжица галета


Приготвяне:

Тестото се омесва в хлебопекарна, но може и на ръка, като в купа се поставят продуктите в описания ред и на порции се добавя брашно и се меси до получаване на меко тесто. Не се оставя да втаса, а се прибира в еднократна торбичка, в която се добавя лъжица олио, за да се омазни тестото и се оставя в хладилника за една нощ.

/Ако ще печете след замесване, то се оставя тестото да втаса в хлебопекарната или извън нея за около 1 час и след това се оформят милинките/

На следващия ден се изважда тестото, натрошава се 250 г сирене, добавя се 50 г размекнато масло към сиренето. Откъсват се топчета, колкото орех, с намаслени ръце, притискат се с длан, в средата се слага щипка от сместа сирене и с ръце се оформят топчета. Редят се в намаслена тава с масло и поръсена с галета едно до друго.

Оставят се топчетата да втасат (около 40 минути) и когато са готови в купичка се разбива 1 яйце, добавят се 2 с.л. галета, 3 лъжици вода, 3 олио, разбърква се сместа и с четка се намазват милинките. Пекат се за около 30 минути на 180 градуса с горно и долно нагряване. Тук с печенето е според фурната, но като ориентир е толкова времето.



понеделник, 20 октомври 2025 г.

Палачинки с кисело мляко


Няколко пъти вече приготвям палачинки с кисело мляко по рецепта на Иван Звездев и палачинките много ми харесват. Обичам рецепти с точни съставки, в които не се налага да преценявам на око консистенцията на сместа. Това, което правя по-различно при приготвяне на сместа, е да добавя топла или гореща вода при разбъркване и да изчакам около 15-20 минути преди да започна да пека палачинките.

Рецепта:

3 яйца

250 г кисело мляко

1/4 ч.л. сода за хляб

1/4 ч.л. сол

1 ч.л. захар

1 с.л. олио

250 г брашно

300 мл гореща вода


В купа се смесват киселото мляко и содата. Разбърква се сместа и се оставя содата да шупне и да се образуват мехурчета. Добавят се солта, олиото и яйцата и се разбива сместа с телена бъркалка. После се добавя брашното, разбърква се. Получава се много гъста смес към която се добавя горещата вода и се бърка с бъркалката, докато сместа се втечни и стане с гъстота на боза, без бучки.

Оставя се да почива 15-20 минути, след което се изпичат палачинки в намаслен с олио тиган и от двете страни.

От тази смес се получават 10 палачинки.

Няма нужда да се намазват с масло или да се покриват, за да останат меки.



събота, 18 октомври 2025 г.

Пърленки със сирене и кашкавал


330 мл вода /може равно количество вода и прясно мляко/

1 с.л. захар

1 и 1/2 ч.л. сол

3 с.л. олио

20 г прясна мая

550 г брашно тип 500 /+ 2-3 с.л. при разточване/

Продуктите може да се сложат в описания ред в хлебопекарна и да се омеси сместа на програма тесто. Оставя се да втаса в нея.

Пълнеж:

20 г краве масло

250 г краве сирене - настъргано

150 г кашкавал - настърган

олио при печене на пърленките /може смес масло с олио


Тесто:

Ако нямате хлебопекарна - в купа добавете водата, маята и захарта и 3-4 с.л. от брашното. Разбъркайте сместа и оставете да втаса, докато се надигне и се появят мехури. Добавете солта, мазнината и брашно и замесете меко тесто. Оставете да втаса като покриете с прозрачно фолио.

Втасалото тесто разделете на 8 равни части и всяка разточете на кръг с диаметър около 20 см. Намажете с разтопено масло и разпределете сиренето и кашкавала в средата на всяка пърленка.

Навийте на руло, а след това на охлюв, като подпъхнете края отдолу. Разточете с точилка върху поръсен плот с брашно, отново с диаметър 20 см. Оставете разточените пърленки да почиват 20 минути. 

Изпечете в загрят тиган намазан с мазнина и от двете страни. 

Ние ги хапваме понякога със сладко и айрян, понякога с чай.


Тестото всеки път правя различно, но това е базова рецепта. Понякога правя само с прясно мляко, или слагам каймак в тестото и стават още по-вкусни.

За пълнеж, освен сирене и кашкавал, може да се направят с извара, с картофи и зелен лук, само със зелении/ лапад, спанак, коприва, манголд/, може с шунка и кашкавал. Каквото обичате и ви харесва. Всякак съм правила и стават много вкусни.

Случвало се е да правя и без да втасва тестото. Забърквам за 10 минути, веднага деля на части, разточвам, слагам пълнеж, навивам, пак разточвам и после оставям да постоят 20 минути и започвам да пека. Печенето си отнема време и за 8 броя ви трябва 1 час да се изпекат една по една, а като сложим и времето за забъркване, разточване и 20 минути да постоят, пак отиват едни 2 часа.

Най-добре е тестото да се забърка вечерта/ още по-добре в хлебопекарна/, да се сложи в еднократна торба, в която добавяме лъжица олио, омачкваме с ръце отвън както е в торбичката и то се омаслява, без да се цапаме. Прибираме да нощува в хладилника, а сутринта вадим и приготвяме пърленките.

Когато тестото има време да почива 15-20 минути преди да се изпекат пърленките, тогава стават най-въздушни. А докато се изпекат първите 3-4, то останалите са постояли повече време и стават още по-добре.