неделя, 10 ноември 2013 г.

Торта " Павлова " с ябълкова сметана и карамел




За белтъчния блат
*4 белтъка
*240 г захар
*щипка сол
*2 с.л. царевично нишесте
*2 ванилии

За ябълковата сметана
*200 мл сладка сметана за разбиване
*2-3 големи ябълки
*100 г захар
*2 ванилии
*кората на 1/2 лимон
 / източник Йоли

Нужни са още:
*около 100 г захар за карамелизиране
*2 с.л. захар + 100 мл вода/ сироп за ябълковите кори за украса на тортата/
* пудра захар за поръсване/ по желание /





Приготвяне:
Целувчен блат:
*Фурната се загрява на 100 градуса.
*Белтъците + щипка сол се разбиват на средна скорост на миксера за 2 мин. Добавят се ванилиите и царевичното нишесте, увеличава се миксера на максимална скорост и на малки порции, лъжица по лъжица се добавя захарта. Трябва да се получи гъста маса, така че като се обърне купата с дъното нагоре, сместа да не се стича.
*Покрива се тава с хартия за печене. Начертава се кръг с диаметър 26 см. Изсипва се белтъчната смес и се оформя в кръга, като в средата трябва да остане вдлъбнатина , която после се запълва със сметаната. Пече се/ на 100 градуса, около 90 мин., фурната се спира, а целувчената основа се оставя вътре на отворена вратичка на фурната, докато изстине.След като е готова се пренася в сервизна чиния.

Ябълкова сметана:
* Подготвяме съд със 150 мл вода и 100 г захар и още един съд със 100 мл вода и 2 с.л. захар.
* Ябълките се обелват, като корите се слагат веднага в съда с вода и 2 с.л. захар, а обелените ябълки се нарязват на кубчета и се добавят в другия съд със 150 мл вода и 100 г захар.
* Съдът с водата, захарта и ябълковите кори се слага на загрят котлон, за около 2-3 мин, докато заври водата. Изваждат се коричките и се оставят върху домакинска хартия да се отцедят. Това се прави, за да не потъмнеят при украсяване. / Исках да украся със запечени ябълкови кори със захар, но не се получи нищо вкусно от този опит, а просто една жилава ябълкова кора/
* Съдът с ябълките се слага на загрят котлон, добавя се лимоновата кора и ябълките се задушават до омекване. Оставя се сместа да се охлади и се разбива с пасатор/ може и да се претрие през цедка/.
* Сметаната се разбива на сняг заедно с ванилията. Прибавя се ябълковото пюре и се разбърква с лъжица.

За украса:
*Карамелизира се 100 г захар. Върху хартия за печене се разпръсква с лъжица от карамелената смес. Оставят  се карамелените фигурки да се охладят на стайна температура за 5-10 мин. Втвърденият карамел се счуква в хаванче или по желание се начупва с острието на ножа на по-големи парченца и е готов за украса.





Сглобяване на тортата:
*В целувчения блат се добавя ябълковата сметана и се изравнява. По желание сметаната може и да се шприцова.
*Тортата се украсява с розички направени от ябълковите кори и счукания карамел.
*Поръсва се с пудра захар преди сервиране.
*Може да се консумира веднага.





3 коментара:

di_ani каза...

Поредната красота -
прекрасна рецепта, чудесна идея и съчетание на вкус, аромат и оформление...
Поздрави, усмихната и успешна нова седмица!

Екатерина каза...

Много е нежна, красива и съблазнителна! Това карамелено пиленце-тюленче:) е много сладко! А декорацията на тортата - великолепна! Поздрави!

Bety каза...

Обичам торта Павлова! Твоята е много запомняща се и съчетанието на вкусовете ми допада много!