Прекраси бюреци правят в турската кухня. Просто всеки път се изкушавам и искам да опитам от всичко. Вкъщи още ухае на ранната ни закуска и мириса на масло и запечен черен кимион се носи из въздуха.
Правила съм и друг път Катмер. Варианти има различни. Правила съм на руло и по този начин, като в тази публикация, но с тесто с мая.
Интересното в тази рецепта е, че в тестото се слага прясно мляко и бакпулвер. Разточените кори, макар и не фино и без много зор, се получават много фини след изпичане, бюрекът отгоре е хрупкав и трошлив, а вътре няма грам глетаво местенце, а вкусни, еластични и отделени кори от маслото. Кат Кат както пишат :) Без да има изобщо мазнотия, както в купешка баничка - например. Но бюрекът е вкусен.
Това което аз направих е да добавя сирене на катмера. Не ми се ядяха само маслени кори - разбирате ме. Дори да е вкусно. Даже освен сирене си хапнахме катмера и със сладко от смокини и айрян.
Относно името SAYA ÇÖREĞİ, винаги се опитвам да намеря значението на думите и макар да не разбирам грам турски език, с различни източници стигам понякога до някаква информация. Тук ударих малко на камък. Сая Чореи казва Google, че се произнася. Не чореги. "Ğ" не произнасят като ги слушам да говорят в клиповете към рецептите. Същото ми направи впечатление и с други две рецепти, които приготвих за Сюрмели кебап/ Söğürmeli Kebap и Бу кебап/Buğu Kebabı .Та, Google казва, че Чореи е поничка, обаче в много рецепти от турската кухня Чореи пишат и на катмери, хлябове, бъркани баници, кроасани. Нещо като при нас с баницата - има къпана, дърпана, бъркана, точена, с кори, с тесто с мая, объркана с брашно...
Ta, бюрек на катове, Катмер, Сая Чореи и каквото и да е там - вкусно е. Направете си.
Рецептата гледах в няколко клипа: Може да надникнете тук: Kat Kat Katmer и да потърсите и по име.
Аз малко намалих продуктите, но пак изпекох два бюрека. Просто вече ще започнем да се търкаляме от изкушение :)
Рецепта:
* 300 мл прясно мляко
* 60 г кисело мляко
* 7 г бакпулвер
* 1 равна ч.л. сол
* 550 г брашно (плюс още малко за разточване)
* 150-170 г краве масло за намазване на корите
Пълнеж по желание: 300 г натрошено сирене
За намазване на бюреците отгоре:
1 жълтък + 20 г разтопено масло
За поръсване, отново по желание - маково семе, сусам, зърна черен кимион
Смесете в купа прясното мляко, киселото мляко, бакпулвера и солта. Разбъркайте и добавете на порции брашното. Омесете меко тесто. Разделете на 8 части, оформете на топчета, покрийте със свежо фолио и оставете да почиват 10-15 минути.
Разтопете кравето масло. Разточете всяко топче тесто на кръг. Не е нужно да изтънявате, просто долу-горе на кръг с диаметър да кажем около 24 см. Действате на око.
Разточвате кръг, слагате в поръсена с брашно тава- примерно, намазвате хубаво с масло с помощта на четка. Разточвате втори кръг и слагате върху първия и отново намазвате с масло. Така и с третото топче тесто, а последния лист не мажете с масло. Двата бюрека се правят с по 4 кори.
Покривате отгоре със свежо фолио и оставяте да почиват 30 минути.
Натрошавате сиренето и сядате да пиете кафе :)
След 30 минути, прехвърляте първите 4 кори на плота, който поръсвате съвсем малко с брашно и разточвате корите с точилка. Отново не е нужно да изтънявате много, просто разточете на значително по-голям кръг. Намажете с разтопено масло и поръсете хубаво със сирене, ако сте решили да добавите. Навийте на руло, след това на охлюв и отново преместете в набрашнената тава. Направете същото и с вторите кори.
Покрийте ги отново с фолиото и оставете за нови 30 минути. Изпийте още едно кафе. Какво пък :) :) :)
Като наближи да изтекат 30 минути включете фурната да загрява на 170 градуса. Разбийте един жълтък с разтопено масло.
Вземете лист хартия, извадете единия охлюв катмер, поставете върху хартията, притиснете с ръце да го сплескате малко, а след това разточете с точилка. Като големина - колкото стандартен блат за торта. 24-26 см. Карате пак на око.
Намажете с разбития жълтък. Прокарайте вилица с кръгово движение, все едно навивате спирала върху тестото, но без да забождате, а само с лек натиск, да се образуват следи, като спирала.
Поръсете със семена и изпечете за 35-40 минути на 170 градуса, на второ ниво отдолу нагоре. Втора опция 180 градуса в включен долен реотан с вентилатор за 10 минути, след това намаляте температурата на 160 градуса и допичате.
По рецепта са дадени 35-40 минути на 200 градуса. Относително е. На 200 градуса в моята фурна за това време ще се препече доста отгоре. Преценете. По-добре на по-ниски градуси. Нямаме мая тук. Не е и бутер тесто.
Извадете и ако имате търпение изчакайте 5 минути преди да разчупите.
Не режете с нож. Накъсайте бюрека с ръце.
Ами това е. Дано ви хареса :)
Класически...
И с поръска, от която се носи чудесен аромат :)
7 коментара:
Чудесен е, Даре!
И с бакпулвер...
Ще го опитаме на всяка цена :)
Изглежда божествено! Лелеее страхотно изкушение.
Като решим да ядем тестеничко ще го опитам.
Ми...........какво да ти кажа, разкошно си се представила, как да не я забъркам, но поливин продукти, иначе ще започнем да се търкаляме, браво, Даре!
О, надявах се да спя тази нощ, но ще ме оставиш и будна, и гладна сега...Но непременно ще опитам почивните дни!
Здравейте. Случайно попаднах на рецептата и тя много ме заинригува. Решила съм да го правя утре за закуска, но току що констатирах, че нямам сирене. Живеем в чужбина и не е опция да притичам до магазина да купя, просто тук няма такова. Та въпроса ми е става ли добре с кашкавал? Тукашният е сходен на вкус и по свойства на българския.
Да, става и с кашкавал 🙂
Благодаря
Публикуване на коментар