Едно от моите първи предложения обаче ще бъде за бриош. Изключително лесен за приготвяне, пухкав, въздушен, а пълнежите са по вкус и предпочитания. Правила съм и друг път бриоши- с ябълков мармалад, леопардов бриош и винаги се получават много вкусни, леки и въздушни.
За днешния бриош използвах сушени плодове, филирани бадеми и лешников крем с какао и кокос от VikiNuts- https://vikinuts.net/. Лешниковият крем е без палмова мазнина, веган, без консерванти, без оцветители. Изключително лек, приятен и вкусен. Първоначално мислех да не го влагам в пълнежа на бриоша, тъй като винаги с кремове и течни шоколади се образуват ямички в тестото след изпичане, и все пак става много вкусно. Добавих си и за глазура отгоре. От този крем просто ядеш и не можеш да се спреш :) Лошото е, че не накъртва изобщо. Успокоявам се с това, че няма вредни съставки в него :)
Както казах, бриошът се прави лесно. Ако разполагате с хлебопекарна, която да омеси тестото и да оставите да втаса вътре - още по-добре.
Бриош с лешников крем с кокос и какао и сушени плодове
Рецепта:
* 2 яйца
* 150 мл прясно мляко
* 80 г захар
* щипка сол
* 15 г прясна мая
* 30 г краве масло (разтопено)
* 30 мл слънчогледово олио
* 1 с.л. екстракт ванилия
* 450 г екстра брашно
* 100 г златна стафида
* 100 г сушени червени боровинки
За пълнеж:
* 5 с.л. лешников крем с кокос и какао (около 100 г)
* 10-15 г филирани бадеми
За украса:
* 5 с.л. лешников крем с кокос и какао (около 100 г)
* няколко стафиди, червени боровинки, филирани бадеми, 3-4 лешника
Ако разполагате с хлебопекарна, то слагате продуктите за тестото в описания ред. Няма нужда да активирате предварително маята ако е прясна и в срок на годност.
Включвате на програма тесто и след като минат около 10 минути месене и се е образувала хубава мека топка тесто добавяте сушените плодове и оставяте тестото да ги поеме.
Всяка хлебопекарна има различен цикъл на месене, та ако вашата има по-кратък цикъл, то при нужда пуснете отначало месене, за да поеме сушените плодове. Оставете тестото да втаса в хлебопекарната.
Ако нямате хлебопекарна:
Маята се разтваря в прясното мляко с щипка сол и 1 с.л. от захарта. Добавят се 3-4 с.л. от брашното и сместа се разбърква. Покрива се с фолио и се оставя да втаса. Останалото тесто се изсипва в купа или тава, прави се кладенче в средата и се добавят останалите продукти: яйца, захар, ванилия, мазнина, добавя се и втасалата мая и се замесва меко тесто. Накрая се добавят сушените плодове и се омесва отново. Поставя се в намаслена купа и се покрива с фолио за свежо съхранение. Оставя се на топло да втаса за 1 час.
Готовото тесто се изважда върху поръсен с брашно плот. Разточва се на правоъгълник. Намазва се с лешников крем с кокос и какао, поръсва се с малко филирани бадеми и се навива на руло.
Рулото се поставя в намаслена и поръсена с брашно кексова форма с дупка в средата. Отново се покрива с фолио и се оставя да втаса за около час.
Пече се на първо ниво на фурната, на функция долно нагряване с вентилатор на 180 градуса за 10 минути, след което се намалява температурата на 170 градуса и се пече още 30 минути.
Проверява се дали е изпечен, като се бодне с клечка и трябва да излезе суха.
Готовият бриош се изважда и оставя в тавата да се охлади- поне час, след което внимателно се изважда от формата.
По желание се намазва с лешников крем с кокос и какао и се украсява със сушени плодове и ядки.
Ако не сте правили досега бриош - опитайте! Правят се много лесно, а на вкус са въздушни.
Тук може да видите и другите ми бриоши:
2 коментара:
Убийствено е това, Даре!
Благодаря, Веси :)
Публикуване на коментар