четвъртък, 11 октомври 2012 г.
Лесна торта
Необходими продукти:
Бисквитен блат - 1 малък пакет бисквити " Закуска " ( натрошени - оставят се 4-5 с.л. за украсата)
1 пакетче масло - 125 г. леко разтопено
4-5 с.л. с връх разбита сладка сметана
1 желатин - 10 г.
Желатинът се разтваря в 50 мл студена вода. Оставя се за 10 мин. да набъбне и после
се поставя на водна баня да се разтвори за около 1 мин.
Бисквитите се смесват с разтопеното масло и сметаната и се добавя желатина.
В чиния се поставя тортен ринг, слага се бисквитената смес и се изравнява добре.
Крем 1:
500 мл сладка сметана ( оставят се 5 с.л. за бисквитената смес и 5-6 с.л. с връх за за украса)
1 желатин - 10 г.
500 г. ягоди (оставят се няколко за украса)
Желатинът се разтваря по описания по-горе начин и се добавя в сметаната.
Крем 2:
2 кофички кисело плодово мляко - ползвах горски плодове
1 желатин - 10 г.
Желатинът се разтваря по същия начин и се добавя в млякото.
Шоколадов
сироп за украса:
2.с.л натурално какао
2. с.л. маргарин( Калиакра или Бела)
3 с.л. захар
3 с.л. вода
Смесват се съставките и се загряват в съд на котлона, до получаване на гладка смес.
Украса:
Сметана
Ягоди
Медени сърчица
Натрошени бисквити
Шоколадов сироп
Начин на приготвяне:
Върху бисквитения блат се нареждат плътно ягоди и се изсипва първия сметанов
крем. Заглажда се добре и върху него се изсипва плодовото мляко.
Тортичката се охлажда за час във фризера. Изважда се. Минава се с остър широк нож по ръба, от вътрешната част на ринга до дъно, за да се отлепи добре и да не се разцепи при откопчаването.
Отгопчава се. Намазва се отстрани тънко със сметана и се облепя с натрошени бисквити. Шприцоват се розички сметана, украсява се с половинки ягоди и меденки( бисквити),
поръсва се с натрошени бисквити и се рисуват ивички с шоколадов сироп - (сипвах направо с лъжичка) Хубаво е да престои още поне 2 часа в хладилник преди консумация.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар