Всяка година приготвяме за Коледа – сарми, пържоли, печено пиле, но тази година решихме със свекърва ми да направим за първи път печена пуйка. Взехме домашна, по мъничка, че фурната ни не е голяма и за да можем да си я приготвим вкъщи. Не исках да е пълнена с класическите кестени; ориз и т.н., искахме просто да я поръсим с подправки и да я опечем. Е, в последния момент свекърва ми реши и добави ½ кисела зелка за канапе.
Получи се страхотна на вкус.
Рецептата:
1 пуйка 3 – 3,5 кг
1/2кисела зелка
Зехтин
Дафинов лист
Сол
Черен пипер
Червен пипер
Бахар
Майорана
Зелето се нарязва в тавата, в която ще печем пуйката.
Подравя се с черен пипер, добавя се 1 дафинов лист и няколко зърна бахар.
В купичка се смесват 5-6 с.л. зехтин, 1 ч.л. червен пипер, 1
к.л. черен пипер, 1 ч.л. майорана, 1 ч.л. сол. Разбърква се сместа и с нея се
намазва пуйката. Поставя се върху киселото зеле. Покрива се с алуминиево фолио
и се пече в загрята на 200 градуса фурна-
2 часа и 30 мин. Отстранява се
фолиото и се запича за 15 мин.
Няма коментари:
Публикуване на коментар