* 1 кубче
прясна мая - 42 г.
* 200 мл. прясно мляко - съвсем леко затоплено
* 1 к.л. захар
* 1 к .л. сол
* брашно - около 1 кг.
* 200 г. свинска мас
* 50 мл. олио
* 200 г. кисело мляко
* 100 мл. вода
* 2 яйца - (оставя се един жълтък за намазване - който се разбърква с олио
или 1 с.л. кисело мляко , или като втори вариант, вместо да се намазват с
жълтък, може да се намажат с масло.
За пълнеж:
* 300 г. сирене
* 50 г. масло
* 50 г. свинска мас
Приготвяне:
* В прясното мляко се разтваря маята, добавя се солта, захарта и 3 - 4 с.л.
брашно. Разбърква се и се оставя да втаса.
* Брашното се пресява в тава, прави му се кладенче и в средата се добавя вече
втасалата мая, леко разтопената свинска мас, олиото, киселото мляко, водата
и едното яйце и белтъка. * Замесва се тесто. Оставя се да втаса на топло.
* След като е удвоило обема си се премесва отново и се разделя на 4.
* Всяка
част се разделя на 3. Разточва се всяка част на квадрат.
* Слага се първия
квадрат, намазва се със смесените масло и мас - разтопени. Поръсва се със
сирене и върху него се слага втория квадрат. Отново се намазва и поръсва.
Слага се третия квадрат, намазва се с масло и мазницата се сгъва на
триъгълник.
* По същия начин се приготвят и останалите мазници.
* Може тестото да се раздели на повече части и да се направят по-малки мазници.
* Готовите мазници се нареждат в намазана с масло тава , намазват се с разбит жълтък
или само с масло и се пекат в предварително загрята фурна на 200 градуса около 30 мин.
* Изваждат се, напръскват се с малко вода и се покриват с кърпа да се задушат.
* Втори вариант е: след като се извадят, още топли се намазват с масло и се
хапват горещи с чаша айрян. :)
|
Няма коментари:
Публикуване на коментар