3 яйца
1 ч.ч. пудра захар
1 ч.ч. брашно
100 г. краве масло
Сокът на един портокал
2 ванилии
1 с.л. какао Dr. Oetker
1 бакпулвер Dr. Oetker
20 броя череши без костилките
Бакпулверът и какаото се пресяват с брашното. Маслото се разбива със захарта и ванилията. Едно по едно се добавят яйцата на ниска степен на миксера. Добавят се на малки порции сокът от портокала и сместа от брашно, бакпулвер и какао. Намаслява се формата за печене с диаметър 28 см, или се покрива с хартия за печене. Изсипва се сместа, изравнява се и върху нея се подреждат черешите. Сладкишът се пече в загрята фурна на 220 градуса - около 20-25 мин. Проверява се с клечка за готовност.
За сиропа:
100 г. захар
100 мл.фреш портокал
100 мл. вода
Захарта се карамелизира. Отстранява се от котлона и се прибавят внимателно сока от портокала и водата. Връща се на котлона и се оставя да ври, докато се разтвори карамелът.
За изравняване на блата:
5 с.л. конфитюр ( в случая ползвах черешов конфитюр )
Конфитюрът се разтваря на водна баня до втечняването му.
Заливка:
100 г. черен шоколад ( поне 40 % какао)
50 г.краве масло
Шоколадът и маслото се разтопяват на водна баня до получаване на хомогенна смес.
Украса:
500 г.ягоди
1 портокал
Ягодите се измиват и подсушават с кухненска хартия.
Готовият блат още горещ се изважда от тавичката и се поставя в сервизна чиния. Сиропира се със студения карамелов сироп. Може и обратния вариант - да се изчака блатът да изстине и да се сиропира с горещ сироп. Отгоре се намазва с топлия конфитюр и се оставя за десетина минути в хладилник да стегне.
Сладкишът се залива с разтопения шоколад с масло и се подреждат плодовете, докато не е стегнал шоколада.
Охлажда се за около 2 часа в хладилник преди сервиране.
Няма коментари:
Публикуване на коментар