Познавам виртуално Пепи от... не знам кога. Не знам как се запознахме, не помня, но, Пепи е страхотен човек, прекрасен готвач и не на последно място - приятелче.
Не съм канила досега гости в блога и реших първи гост да е именно Пепи. Двете сме от една кръвна група - месоядни ( вегани и вегетарианци да затворят очи), а нейният блог Храна за мойте канибали изобилства от прекрасни рецепти, които са подходящи за моята стройна фигура и режимът който се опитвам да спазвам, а именно - Яж месо и мазничко и бъди здрав. :)
Никой няма да се учуди, че Пепи ми гостува с месце, нали? :) Ако беше нещо постно, нямаше да е Пепи ;)
И така, ето какво сподели моето виртуално приятелче. Приятно четене и... хапване :)
Приятно ми е да съм ти на гости, Даре :) Знаеш,
че обичам да си хортувам с теб или да се съветвам на разни теми, включая и
здравословното хранене :)
Ако знаеш как ме провокира с поканата да гостувам и желанието ти за най-обикновена пържола! Дълго мислих, но никаква пържола не измислих.
Ако знаеш как ме провокира с поканата да гостувам и желанието ти за най-обикновена пържола! Дълго мислих, но никаква пържола не измислих.
Може би защото съм изпекла, изпържила и сготвила всичките пържоли, за които съм се сетила. Може би
само пържола с артишок; пържола с брюкселско зеле или аспержи не съм, но
за този живот обещавам да не им давам
втори шанс на тези аристократични зеленчуци. Не са моите.
Затова – заешко. Надявам се да го оцениш, тъй като знам, че обичаш месото. И салвията :) Това, още първия път като го приготвих, реших, че ще е за гостуването. Добре, че беше във ваканция, защото хич не му харесах документацията. Та се наложи пак. Не, че има недоволни от това.
Хайде сега да те видя ти кога ще се наканиш да ми гостуваш, да не споменавам аз кога съм ти отправила поканата :) :) :)
Затова – заешко. Надявам се да го оцениш, тъй като знам, че обичаш месото. И салвията :) Това, още първия път като го приготвих, реших, че ще е за гостуването. Добре, че беше във ваканция, защото хич не му харесах документацията. Та се наложи пак. Не, че има недоволни от това.
Хайде сега да те видя ти кога ще се наканиш да ми гостуваш, да не споменавам аз кога съм ти отправила поканата :) :) :)
Най-вкусният печен заек :)
Или печен паприкован заек със салвия.
Продукти:
1 заек (около 1,5 кг)
за „замазката”**
50-60 мл соев сос
30-40 мл зехтин/олио
2-3 фино пасирани скилидки чесън
3 с.л. червен пипер;
2 с.л. брашно
1 ч.л. черен пипер (ако не обичате мааалко люто
дори – без него)
1 с.л. горчица (едрозърнеста)
1 ч.л. сол (на вкус)
2 х 100 мл. мл бяло вино
60 гр. масло (1/2 пак.)
1 ч.л. сол (на вкус)
2 х 100 мл. мл бяло вино
60 гр. масло (1/2 пак.)
7-8
тънки ленти сланина, или суров бекон (не пушен!)
5-6 стръка салвия*
Приготвяне:
Приготвяне:
* Заекът се нарязва на порционни парчета (8 бр.).
* Подсушава се с кухненска хартия или с мека кърпа без власинки :)
* Намазват се с маслото.
* Смесват се всички съставки за „замазката” – получава се гъста каша.
* Смесват се всички съставки за „замазката” – получава се гъста каша.
* Всички парчета месо се намазват с нея (по-лесно и чисто е с гърба на някоя
чаена лъжица, така и така ги използвахме доста в мерките горе).
* Всяко готово парче се поставя в плик за
печене – целия заек се събира в два плика; на един ред (пликовете поставени в
тавата, в която ще се пече заекът).
* Върху всяко парче месо се поставя по една
лента сланина, 2-3 листа салвия.
* Оставят се за ~ 30 мин. в хладилник.
* Фурната
се загрява на 200*; в пликовете си прибавя внимателно виното (затова е 2 х
100мл) и по 50 мл. вода и завързват.
Внимателно, за да не отмие подправките от месото :)
* Тавата се поставя във фурната и пече на 200*,
докато заври течността в пликовете – около 15 мин. , след което градусите се
намаляват на 160* и пече около час и половина (ако е „по-възрастен” заекът – 2,
5 ч. с малко повече вода.
* След като се извади тавата, пликовете се
срязват отгоре, внимателно се избутва месото и соса от тях в тавата –
внимателно, защото парата ще излезе от пликовете и може да ви изгори; отстраняват
се парчетата сланина и връща във фурната
за още 6-7 мин.
*Салвията придава приятно тръпчив вкус. Преди
съм правила подобен заек с розмарин, който е не по-малко силен, но със салвия
ни харесва много повече. Подправките
могат да бъдат по вкус, но аз препоръчвам да опитате със салвия :)
**Замазката пази месото от изсушаване, докато се пече и то остава сочно.
**Замазката пази месото от изсушаване, докато се пече и то остава сочно.
8 коментара:
Стоева, вземи ми направи без пустата салвия :)
Добрева :) няма начин. Така ми харесва :)
Който не обича салвия може да замени с любима подправка. Аз явно - няма да заменям :)
Тая салвия и на мене не ми харесва. Мирише ми ужасно. Но може би при заека тя "звучи" по-различно.Аз си го предпочитам с биричка и солчица. Може и мащерка.
Да ви е сладко така, както вие си го приготвите.:))
Да, всеки с вкуса си :)
За мен рецептата е отлична, а салвията любима.
Аз пък месо с бира не обичам. Всякакво месо с бира ми горчи.
Та, въпрос на вкус :)
Да е сладко на всеки както го обича.
Аз пък обичам салвия... и заек обичам и рецептата е чудесна :) ! Знам вкуса на розмарина , ще пробвам и салвия !
Поздрави , Даре , Пепи !
Хубава вечер !
Ах, вие изкусителки такива! Страхотен избор на гост! Прекрасна домакиня, невероятно талантлива гостенка, вкусно ястие, красиви снимки, невероятен екип сте! Прегръщам ви!!!
Чудесна компания сте сформирали,дами!
А избора на рецепта е великолепен както и представянето и макар Пепи да не си хареса предишната документация ,аз плакнах очи и по нея с огромно желание да си бодна!Така е и сега,ястието е много сочно и непременно ще се възползвам от метода,па дори и да не е зайче.
Прегръдка от мен,мили момичета и хубави есенни дни ви пожелавам!
И тук да напиша -
чудесно гостуване, с гарантирано от Пепи вкусна и ароматна рецепта.
Страхотен тандем,
поздравления за двечките и хубав уикенд, Диана
Публикуване на коментар