понеделник, 18 ноември 2013 г.

Заек със салвия и мащерка и гарнитура от картофи, моркови и гъби


1 заек ( 1,5 кг-2 кг)
1 кг картофи
300 г малки гъби печурка
2 моркова
1 малка глава кромид лук
5-6 листенца салвия
1. к.л. мащерка
1 ч.л. хималайска сол
1/2 к.л. черен пипер
1/2 к.л. червен пипер
зехтин - 100 мл или краве масло около 80 г




Заекът се намазва с половината зехтин или разтопено масло. Подправя се с малко сол, червен пипер, черен пипер, мащерка и 2-3 листенца салвия и се оставя да престои в тава в хладилника за 4-5 часа.
Добавят се нарязани на големи кубчета картофи, цели гъби печурка и моркови.
Лукът се задушава за кратко в останалото масло или зехтин, добавя се 300 мл вода и сместа се добавя към картофите, гъбите и морковите.
Зеленчуците се подправят с останалата сол, черен пипер, мащерка и 2-3 листенца салвия.
Ястието се покрива с алуминиево фолио и се пече в загрята на 200 градуса фурна 1 час.
Фолиото се отстранява и ястието се готви още 30-40 мин, като заекът се полива от време на време със соса от тавичката в която се готви.


5 коментара:

traiana каза...

Страхотен! Много обичам заешко!

pep-4o каза...

Чуууудничък! Браво, че го пусна вече.

Роси каза...

Искам да си отчупя една заешка кълка,Даре,страхотно си го приготвила!Пожелавам успешна нова седмица!

Екатерина каза...

Оле, колко крехко, вкусно и ароматно! Уникално приготвено! Поздрави!

Мъх каза...

Прекрасно ястие като за края на ноември. Коконче, вече ближа пръсти;)