петък, 25 април 2014 г.

Козунаци с кандирани череши и тъмен шоколад и козунаци с кандирани лимони и тъмен шоколад




Поредната доза вкусни козуначета :)
Преди 2-3 години правих козунак с мараскино череши и горчив шоколад, който ми стана любим. Тази година приятелка ми донесе кандирани череши и лимони, които успешно вложих в поредната доза козунаци за Великден.



Рецептата:

* 4 яйца размер L
* 200 г захар
* 250 мл прясно мляко
* 70 г меко масло
* 70 мл олио
* 2 пакетчета бурбонска ванилия на д-р Йоткер
* 1 ампула есенция лимон на д-р Йоткер
* около 1 кг пресято брашно
* 60 г прясна мая (натрошава се най-отгоре върху брашното)

* За пълнеж: кандирани череши и лимони и 100 г тъмен шоколад
* За намазване на козунака - 1 белтък и захар за поръсване



Продуктите сложих в описания ред в хлебопекарната, като брашното е 800 г, а останалото прибавях на части, докато меси пекарната и с помощта на дървена лъжица обирах от стените, докато се образува голяма хубава топка тесто. (Пекарната ми е с една бъркалка, малка е и по-трудно се върти количеството тесто), затова може да се омеси дозата на два пъти. Пускам на програма тесто да меси 20 мин и след като изтекат спирам пекарната и пускам отново програмата (този път цялата 1 час и 30 мин).
Полученото тесто разделих на 4 еднакви части, а всяка част на две, или три части, които разточих на правоъгълници, добавих за пълнеж кандирани череши и шоколад , а в другите козунаци кандирани лимони и шоколад. Усуках на фитили и сплетох козунаците.
Поставих ги в тавички покрити в хартия за печене. Намазах с мазнина, покрих с чиста кърпа и оставих да втасат на топло.
Втасалите козунаци намазах с леко разбит с вилица белтък, поръсих със захар и пекох на 170-180 градуса за около 30-35 мин.
При нужда, за да не изгорят отгоре се слага лист алуминиево фолио /без да се притиска/ върху козунака.
Готовите козунаци се изваждат от фурната, оставят се за 5-10 мин във формите, след което се изваждат и охлаждат на решетка. След като са напълно охладени се съхраняват плътно завити в свежо фолио.
Ако фурната ви е малка и не може да се изпекат наведнъж козунаците, то е добре да се направи по-малка доза, или ако сте решили да направите цялата доза, то козунаците, които изчакват да се изпекат другите, трябва да не са на много топло място, за да не превтасат през това време.

Едното козуначе с кандирани череши забравих да го покрия и отгоре се препече, но пак беше вкусно :)






Нямам снимка на разрез на козуначето с кандирани лимони, но пък имам на това с череши и шоколад :)



7 коментара:

vesela каза...

Чудни са, Коконче!

Еoc каза...

превъзходни!

Екатерина каза...

Уау, уау, уау! Три пъти! Направо зашеметяващи, а тази черешка много съблазнително намига в ъгълчето! Приятни почивни дни!

Dani каза...

Даре, царица си на козунаците :)
Не съм виждала такива черешки, но ще потърся!
Хубав уикенд!

Мъх каза...

Поредната доза преглъщане от моя страна! Обожавам домашни козунаци! Весели празници, Коконче!

Zornitsa Nikiforova каза...

Прекрасни козунаци! Колко са сладки черешките, докоснали се до шоколада! И аз правих подобен козунак наскоро, само че със сушени череши и шоколада като глазура. Твоят ми харесва повече, шоколадът е по-малко и ще е по-балансирано.
Поздрави и хубави почивни дни, Дари!

Роси каза...

Даре,пак ми се приядоха, докато планка око по твоите-божествени както винаги!Прегръдка и хубави пролетни дни!