петък, 10 ноември 2017 г.

Супа от агнешки чревца



Не всеки я обича. В нас се яде. Аз не я ям, но готвя... къде ще ида 😋
Чистенето на червата си е играчка. Ако си намерите изчистени - супер! Ако ли не, като мен търкане и киснене 2 часа.
Сетих се, че имаше лаф за шкембе чорбата. Не го помня да го напиша, но долу-горе беше, че ако е мито шкембето, то затова вкус няма чорбата.
Ама с червата не са точно така нещата. Хубаво е да се измият. Пак си мирише чорбата.

В случая, щом няма да се пълнят мезета с тях, а ще се прави ястие, първо се изплакват външно и вътрешно, след което захващам единия край, мушкам ножицата и плъзгам като през хартия. Разтварям и измивам лесно червото, като почиствам със сол и оцет. За всеки случай ги слагам в купа, добавям сода, пак оцет - да шупнат и след това изплаквам под течаща вода.
Може да се сплетат на плитка, но може и така да се оставят. Слагат се в съд напълнен наполовина с вода, да кипнат, обира се пяната, изваждат се, а водата се хвърля.
Някои предпочитат да прецедят бульона и да го ползват за супата - аз не. Хвърлям и си правя с чиста вода супата. Тук е въпрос вече на предпочитания. Вкус от чревцата достатъчен има - ще го усетите.
Мислех да слагам снимка на непочистени и почистени черва, да се види разликата, която е значителна, но ще го спестя заради хората, които не обичат и би им станало лошо 😃


Рецепта:
* 500 г агнешки черва /почистени по описанието по-горе/
* 1 средно голяма глава лук
* 30 г масло
* 4-5 с.л. олио /може и само краве масло или зехтин/
* сол на вкус (аз сложих 1 и 1/2 ч.л. хималайска сол)
* 1 равна ч.л. черен пипер
* 1 с.л. червен пипер
* 3 с.л. ориз
* 2 литра вода

Застройка:
* 200 мл горещо прясно мляко
/може да застроите супата с яйце и кисело мляко също, или ако имате друга любима застройка/

Зелени подправки съм спестила. Те са по вкус и предпочитания. В нас тази супа и шкембе чорбата се консумират без зелени подправки. Някои добавят джоджен и магданоз. При нас се консумира с чесън и люти чушки.


Супата се прави много бързо.
В тенджера, в която ще ври супата се загряват маслото и олиото. Задушава се нарязаният на ситно лук. След като омекне се добавя оризът, запържва се за кратко, веднага се добавя червен пипер, разбърква се и се доливат 2 литра вода. Добавят се нарязаните чревца, сол и черен пипер и супата се готви около 20-25 минути.
Маха се от котлона и се застройва с чаша горещо прясно мляко.
Сервира се гореща, с люти чушки или чесън.




2 коментара:

Dani каза...

А, бе друго си е да ги ползваш чревцата с мезето ;)
Аз ги купувам измити и пак си ги измивам, ама чак такива врътки
с оцет и сода не правя.
Тези дни напълнихме / с един шприц/ малко наденички
с агнешка кайма и станаха чудесни!
Супата ти изглежда много апетитна!

Kokona каза...

Благодаря, Дани :)
Не съм купувала измити и нямам база за сравнение. Тези реших да ги мина и със содата и оцета, предвид началното им състояние, въпреки че преди това измих със сол и оцет. То е буквално за секунда, смесване на съставките до реакция и мисля че много добре се почистват.
Да съм сигурна аз, за всеки случай :)
За наденичките - благородно завиждам.
От години не правим и разчитам изцяло на купените от месарници и магазин.