Различни рецепти се срещат за този кебап, с минимални разлики в подправките.
Снощната вечеря беше страхотна :)
Може да видите някои предложения тук: Söğürmeli Kebap и тук: Söğürmeli Kebap и по име да откриете още.
А ето и моето ястие :)
Сюрмели кебап/ Söğürmeli Kebap
* 1 кг патладжан
* 3 червени пиперки/чушки
* 3 зелени пиперки/чушки
* 2-3 скилидки чесън
* 2 супени лъжици зехтин
* 1 с.л. краве масло
* сол
* черен пипер
За кюфтетата:
* 1 кг смляно телешко месо
* 1 глава лук
* щипка магданоз
* 1 ч.л. черен пипер
* 1 ч.л. сол
* 1 ч.л.лют пипер
* 1/2 ч.л. кимион
Отделно: 2-3 супени лъжица масло
* 3-4 домата Рома, срязани на половина/ може и чери домати/
* 3-4 чушки Сиврия, или люти чушки – по желание
Патладжаните и пиперките се изпичат във фурната, като предварително се набождат с шиш или вилица. Може да ги изпечете на грил тиган, на барбекю. Обелват се. Нарязват се на ситно патладжаните, а чушките на по-едро, като се махат семките и дръжките..
Нарязва се чесънът на ситно.
За кюфтетата:
Нарязва се на ситно лукът. Смесват се всички подправки с каймата и се оформят кюфтета.
В тиган се загрява кравето масло със зехтина. Добавят се нарязаните патладжан, чесън и чушки/пиперки, задушава се сместа за около 5 минути. Подправя се със сол и черен пипер.
Подрежда се сместа в сервизна чиния.
В друг тиган се изпичат кюфтетата, без да се добавя мазнина. Те ще си пуснат. Готовите кюфтета се подреждат върху сместа с патладжани и чушки.
Около тях се подреждат запечени набързо на грил тиган или тиган с незалепващо покритие домати и чушки. Подправят се със сол.
Накрая се загряват 2-3 с.л. краве масло и се полива с него ястието.
Сервира се веднага.
За ястието направих телешки кюфтета и кюфтета от смляно 50:50 % свинско-телешко месо.
Количествата, които ползвах са повече, защото исках да има повече кюфтета (1,350 кг месо). Затова не съдете по снимките. Зеленчуци сложих по-малко, тъй като вкъщи само аз ям патладжан, но в случая свекърите бяха с нас и всички опитаха по малко и много им хареса.
В сервизната чиния на преден план кюфтетата са с 600 г месо 12 броя. Това просто като ориентир.
10 коментара:
Прекрасна презентация, Даре!
Обичаме печен патладжан с чушки и със сигурност
ще ни хареса!
Благодаря ти, Дани :)
Това ще се прави! Още утре! Млясках, облизвах се, плакнах очи... Дари, за жеста и рецептата: Благодаря 😘😘😘!
Да ви е вкусно, Сонче :)
Този кебап си го набелязах преди месец и все не можех да се наканя да направя. Когато ме базикна преди дни за кебапите, реших и аз на майтап да се амбицирам и да отчета дейност.
Благодаря за милите думи.
Чаках поредния, уникално вкусен и красив "коконски " кебап!Тези дни ще го направя с удоволствие.
denyil
Лелее. Това много ми хареса!
Дени, Ил, благодаря :)
На преден, на заден план - страхотно е!
Хем месце, хем не е манжда :) хем има любимия и на мен патладжан.
Апетитно, та знае ли се!
И аз съм голям фен на патладжана и винаги търся нови начини по които да го поднасям у дома, тъй като не е любим на всички, но това изглежда много добре :) А който не иска патладжани, ще яде само кюфтенца ;)
Публикуване на коментар