четвъртък, 14 ноември 2019 г.

Турска картофена салата с червено зеле и печен пипер



Една по-нетрадиционна салата, която пасна като гарнитура към основното ястие - вратни пържоли на грил тиган :)
Разбира се, става и за замезване с питие, но на мен повече ми допадна като гарнитура.
Никога не бих се сетила да комбинирам тези продукти в салата :) Интересен вкус, особено ако разполагате с меласа от нар. Доколкото разбрах, а и опитах, в Турция се продава в шишенца и често овкусяват салати с нея.
В случая нямах налична купешка, но видях в един блог как да си направя домашна меласа от нар и си направих съвсем малко количество, колкото за салатата. Рецептата е тук: pomegranate-molasses

Turkish Potato Salad With Red Cabbage And Roasted Pepper


Рецепта:
* 1/4 червено зеле
* 2 сварени картофа
* 3-4 печени и белени червени чушки/пиперки
* 1/2 връзка магданоз

За дресинга:
* 2-3 с.л. меласа от нар (ако нямате налична, увеличете лимоновия сок)
* сол
* 1 ч.л. урфа бибер (исот пипер) - или черен пипер
* сокът на 1/2 лимон
* зехтин

И оттук е ясно. Зелето се нарязва на тънки ивици, овкусява се със сол и се намачква с ръце.
Смесва се с нарязани на кубчета сварени картофи и нарязани на ситно печени червени пиперки и магданоз. Салатата се овкусява с дресинга и се сервира.
И да отбележа, че като престои овкусена около час става по-вкусна.

Относно урфа бибер, има един леко парлив вкус, но не да люти до степен да не се яде... и леко плодов. Много ми допадна. Влажен е и се съхранява в найлонов плик.
С него се гарнират различни салати и ястия в турската кухня и според мен е по-добра опция да се поръсва след като ястието е готово.


Източник: Turkish Potato Salad With Red Cabbage And Roasted Pepper


Няма коментари: