вторник, 31 март 2020 г.

Най-вкусната и лесна точена баница







Рецептата за тази прекрасна баница видях в Приказната кухня на Ани
Не бях точила такива кори за баница, в чийто състав има яйца, олио и кисело мляко.
Получават се страхотни кори и се точат изключително лесно, както показва и Ани.
Баницата, която се получава на финал, е много вкусна.


За тестото:
* 1 пълна с.л. размекнато краве масло
* 100 г кисело мляко
* 1 яйце
* 100 мл олио
* 2 с.л. оцет
* 200 мл топла вода
* 1/2 ч.л. захар
* 1 ч.л. сол
* около 700-750 г брашно (в зависимост гъстотата на млякото и големината на яйцето)

За намазване:
* 140 г краве масло за намазване
* 1 жълтък
* 20 мл олио

Плънка:
* 4 яйца
* 400 г сирене
* 2 пълни с.л. кисело мляко
* 1/2 ч.л. сода бикарбонат

* сусам за поръсване


За тестото: Смесват се всички продукти. Замесва се меко тесто. Разделя се на 8 части и се оформя на топчета.
Всяко топче се оформя на плоска питка, като се притиска с ръце върху поръсен плот с брашно и питките се подреждат в широк поднос или тава, покриват се с фолио и се оставят да почиват около 30 минути.
През това време се приготвя плънката за баницата, като се смесват натрошеното сирене, яйцата, содата угасена в киселото мляко и сместа се разбърква.

Маслото за намазване на корите се разтопява на слаб огън.

Взема се една питка, поръсва се плота с брашно и се разточва на много фино с точилка на кръг, като периодично се завърта и поръсва с брашно да не залепва. Може да видите горе в клипа разточването на корите. Сгъва се кората на полумесец, напръсква се с краве масло, слагат се по 2-3 с.л. от сместа в по-тясната част от кората и се навива на руло от тясната към широката част.
Така се процедира с всяка кора и се подреждат в намаслена тава във формата на охлюв, или може да навиете индивидуални банички.
От това количество може да направите една голяма баница с 5 кори и една малка с 3 кори, или като мен индивидуални банички :)

Към останалото краве масло се добавя 1 жълтък, разбива се хубаво и със сместа се намазват баничките отгоре. /Ако не ви остане масло, просто добавете малко олио към жълтъка и разбийте/ Поръсва се баничката с малко олио и отгоре сусам, и се пече на средна скара, на 180 градуса, до готовност.
/Пекох баничките на средна скара, с включен долен реотан с вентилатор на 180 градуса - за 40 минути, за да е хрупкава и добре изпечена, да няма сурова част/ Разкошни са просто!/

Изважда се, напръсква се съвсем леко с вода, покрива се с кърпа за десетина минути.

Правила съм и от половин доза баничките. Посоченото яйце в рецептата го разбивам, слагам половината, а останалата половина от него оставям за намазване на баничките.









2 коментара:

Dani каза...

Божествени изглеждат :)

vesela каза...

Фантастични!