четвъртък, 8 април 2021 г.

Торта с шафраново мляко/ Saffron Milk Cake

 


Близкоизточен вариант на популярната торта "Три млека"/ Tres Leches.

Много лесна за приготвяне. Нежна, лека, вкусна и с отличаващи цветни акценти, типични за  кухнята на Близкия изток

Всеки може да я приготви. Не са нужни кой знае какви кулинарни умения. Имаме пухкав блат, разбита сметана и шафраново-млечна смес, която просто трябва да се загреее на котлона. Това е.

За 6-8 порции ще ви е нужна тава с приблизителни размери 17х28 см, с височина 6-7 см.

Разрязана на 6 парчета ми идва малко голяма порцията торта, затова може да се разреже на 8 парчета, дори на 10 правоъгълни. 

Източници:

https://ikneadtoeat.com/saffron-milk-cake/

https://www.youtube.com/watch?v=0uhRiObgmnU

Торта с шафраново мляко/ Saffron Milk Cake



Рецепта:

За блата:

* 100 г краве масло (на стайна температура)

* 150 г кристална захар

* 3 яйца

* 120 г брашно

* 1/2 ч.л. бакпулвер

* 1 ч.л. ванилов екстракт

* 1/2 ч.л. щафранови нишки/конци


За шафрановото мляко:

* 300 мл прясно мляко

* 200 г кондензирано подладено мляко

* 200 мл млечна сладкарска сметана

* щипка шафран


За украса на тортата:

* 300 мл млечна сладкарска сметана (добре охладена)

* 2 с.л. пудра захар (за подслаждане)

* няколко нишки шафран

* листенца изсушени рози 

* няколко ядки шамфъстък (5-6 броя)


Приготвяне на блата:

Нишките шафран смесете с лъжица гореща вода и оставете за няколко минути да си пуснат цвета.

Включете фурната да загрява на 170 градуса без вентилатор. 

Смесете маслото и захарта и разбийте с миксер на пухкав крем. 

Добавете едно по едно яйцата, при непрекъснато разбиване с миксер.

Накрая добавете ванилията, шафрана с водата и разбъркайте.

В купа смесете и пресейте брашното и бакпулвера. Добавете на 2-3 порции към маслено яйчената смес, като разбърквате с шпатула в една посока.

Готовата смес изсипете в тава (17х28 см) намазана с мазнина (може да намажете с олио, или с краве масло) и изравнете. 

Печете на 170 градуса около 20-25 минути. Проверете с клечка /забодена в средата на блата/ дали е добре изпечен. Трябва да излезе суха.

Оставете готовия блат да се охлажда в тавата.


Приготвяне на шафрановото мляко:

Смесете в тенджера прясното мляко, кондензираното мляко и сметаната. Добавете нишките шафран. Сложете сместа на умерен огън и след като се сгорещи махнете от котлона. Оставете да престои 5 минути. 


Сглобяване на тортата:

Надупчете с вилица или шиш охладения блат и сиропирайте с половината шафраново мляко. Оставете тортата да се охлади за около 30 минути. Може да охладите в хладилник.

Смесете охладената сметана и пудрата захар и разбийте на пухкава смес за 2-3 минути. Внимавайте да не се пресече. Не разбивайте твърде дълго млечната сметана.

Разпределете и изравнете върху блата. С вилица направете ивици върху сметаната.

Украсете с няколко нарязани шамфъстъка, листенца рози и нишки шафран.

Охладете тортата в хладилник за 3-4 часа преди сервиране.

Сервирайте нарязана на квадрати с по 2-3 с.л. шафраново мляко.





1 коментар:

vesela каза...

Обожавам трилече, но не съм попадала на рецепта, която да ме удовлетвори напълно. Проблема ми е по-скоро блата, що опитам и тая рецепта!