Близкоизточен вариант на популярната торта "Три млека"/ Tres Leches.
Много лесна за приготвяне. Нежна, лека, вкусна и с отличаващи цветни акценти, типични за кухнята на Близкия изток
Всеки може да я приготви. Не са нужни кой знае какви кулинарни умения. Имаме пухкав блат, разбита сметана и шафраново-млечна смес, която просто трябва да се загреее на котлона. Това е.
За 6-8 порции ще ви е нужна тава с приблизителни размери 17х28 см, с височина 6-7 см.
Разрязана на 6 парчета ми идва малко голяма порцията торта, затова може да се разреже на 8 парчета, дори на 10 правоъгълни.
Източници:
https://ikneadtoeat.com/saffron-milk-cake/
https://www.youtube.com/watch?v=0uhRiObgmnU
Торта с шафраново мляко/ Saffron Milk Cake
Рецепта:
За блата:
* 100 г краве масло (на стайна температура)
* 150 г кристална захар
* 3 яйца
* 120 г брашно
* 1/2 ч.л. бакпулвер
* 1 ч.л. ванилов екстракт
* 1/2 ч.л. щафранови нишки/конци
За шафрановото мляко:
* 300 мл прясно мляко
* 200 г кондензирано подладено мляко
* 200 мл млечна сладкарска сметана
* щипка шафран
За украса на тортата:
* 300 мл млечна сладкарска сметана (добре охладена)
* 2 с.л. пудра захар (за подслаждане)
* няколко нишки шафран
* листенца изсушени рози
* няколко ядки шамфъстък (5-6 броя)
Приготвяне на блата:
Нишките шафран смесете с лъжица гореща вода и оставете за няколко минути да си пуснат цвета.
Включете фурната да загрява на 170 градуса без вентилатор.
Смесете маслото и захарта и разбийте с миксер на пухкав крем.
Добавете едно по едно яйцата, при непрекъснато разбиване с миксер.
Накрая добавете ванилията, шафрана с водата и разбъркайте.
В купа смесете и пресейте брашното и бакпулвера. Добавете на 2-3 порции към маслено яйчената смес, като разбърквате с шпатула в една посока.
Готовата смес изсипете в тава (17х28 см) намазана с мазнина (може да намажете с олио, или с краве масло) и изравнете.
Печете на 170 градуса около 20-25 минути. Проверете с клечка /забодена в средата на блата/ дали е добре изпечен. Трябва да излезе суха.
Оставете готовия блат да се охлажда в тавата.
Приготвяне на шафрановото мляко:
Смесете в тенджера прясното мляко, кондензираното мляко и сметаната. Добавете нишките шафран. Сложете сместа на умерен огън и след като се сгорещи махнете от котлона. Оставете да престои 5 минути.
Сглобяване на тортата:
Надупчете с вилица или шиш охладения блат и сиропирайте с половината шафраново мляко. Оставете тортата да се охлади за около 30 минути. Може да охладите в хладилник.
Смесете охладената сметана и пудрата захар и разбийте на пухкава смес за 2-3 минути. Внимавайте да не се пресече. Не разбивайте твърде дълго млечната сметана.
Разпределете и изравнете върху блата. С вилица направете ивици върху сметаната.
Украсете с няколко нарязани шамфъстъка, листенца рози и нишки шафран.
Охладете тортата в хладилник за 3-4 часа преди сервиране.
Сервирайте нарязана на квадрати с по 2-3 с.л. шафраново мляко.
1 коментар:
Обожавам трилече, но не съм попадала на рецепта, която да ме удовлетвори напълно. Проблема ми е по-скоро блата, що опитам и тая рецепта!
Публикуване на коментар