Блатът е по рецепта на Ирина Купенска, като замених кафето с какао.
* 90г брашно
* 60г захар
* 50 г кафява захар
* 30 г натурално какао с висока масленост
* 4 г сода бикарбонат
* 4 г бакпулвер
* щипка сол
* 1 яйце
* 70 мл гъст айран
* 35 мл олио
* 70 мл вряща вода смесена с 1 ч.л. натурално какао с висока масленост
Фурната се загрява на 180°C.
Брашното, двата вида захар, какаото, содата, бакпулвера и солта се слагат в дълбока купа и се разбъркват добре.
Яйцето, олиото и айрана се разбъркват и се добавят към сухите съставки. Всичко се разбърква добре.
Накрая се излива горещото какако и сместа се бърка, докато стане гладка и хомогенна.
Имайте предвид, че сместа е сравнително течна, не като класическо тесто за кекс/блат. Именно на това се дължи сочността му, след изпичане, така че не се притеснявайте.
Блатът се пече в правоъгълна форма 17х28 см (ориентировъчно), покрита с хартия за печене. Пече се на 180 градуса за 20 минути. Изважда се, оставя се да се охлади и се отлепва от хартията.
Крем:
* 200 мл млечна сметана
* 200 г кондензирано мляко
* 1 пакетче желатин на доктор Йоткер
* 50 мл вода
В тенджерка се смесват млечната сметана и кондензираното мляко. Загряват се на много слаб котлон, при непрекъснато разбъркване с бъркалка, докато сместа се затопли.
Желатинът се разтваря в купичка с 50 мл студена вода и се оставя за 2-3 минути да набъбне. След това се поставя в съд на водна баня и се разбърква, докато се разтвори и втечни. Добавя се на тънка струйка към топлия млечен крем и се разбърква.
За ягодовото желе:
* 200 г ягоди - замразени или пресни + 100 мл вода
* 100 г захар
* 1 пакетче желатин на доктор Йоткер
* 50 мл студена вода
Ягодите и захарта се смесват в съд и се поставят на слаб котлон, докато захарта се разтопи. Прехвърлят се в блендер и се пасират.
Желатинът се разтваря в купичка с 50 мл студена вода и се оставя за 2-3 минути да набъбне. След това се поставя в съд на водна баня и се разбърква, докато се разтвори и втечни. Добавя се на тънка струйка към ягодовата смес, докато е още топла и се разбърква.
В тавичката, в която е печен блатът се поставя блата и върху него се разпределя млечният крем (охладен на стайна температура). Поставя се в хладилника за час, докато стегне желатинът. Изважда се и върху него се разпределя ягодовото желе и се изравнява.
Тортата се охлажда няколко часа в хладилник преди сервиране.
Няма коментари:
Публикуване на коментар