петък, 21 май 2021 г.

Лека торта с млечен крем и желе от ягоди


Блатът е по рецепта на Ирина Купенска, като замених кафето с какао.

* 90г брашно

* 60г захар

* 50 г кафява захар

* 30 г натурално какао с висока масленост

* 4 г сода бикарбонат

* 4 г бакпулвер

* щипка сол

* 1 яйце

* 70 мл гъст айран

* 35 мл олио

* 70 мл вряща вода смесена с 1 ч.л. натурално какао с висока масленост

Фурната се загрява на 180°C.

Брашното, двата вида захар, какаото, содата, бакпулвера и солта се слагат в дълбока купа и се разбъркват добре.

Яйцето, олиото и айрана се разбъркват и се добавят към сухите съставки. Всичко се разбърква добре.

Накрая се излива горещото какако и сместа се бърка, докато стане гладка и хомогенна.

Имайте предвид, че сместа е сравнително течна, не като класическо тесто за кекс/блат. Именно на това се дължи сочността му, след изпичане, така че не се притеснявайте.

Блатът се пече в правоъгълна форма 17х28 см (ориентировъчно), покрита с хартия за печене. Пече се на 180 градуса за 20 минути. Изважда се, оставя се да се охлади и се отлепва от хартията.



Крем:

* 200 мл млечна сметана

* 200 г кондензирано мляко

* 1 пакетче желатин на доктор Йоткер

* 50 мл вода

В тенджерка се смесват млечната сметана и кондензираното мляко. Загряват се на много слаб котлон, при непрекъснато разбъркване с бъркалка, докато сместа се затопли.

Желатинът се разтваря в купичка с 50 мл студена вода и се оставя за 2-3 минути да набъбне. След това се поставя в съд на водна баня и се разбърква, докато се разтвори и втечни. Добавя се на тънка струйка към топлия млечен крем и се разбърква.

За ягодовото желе:

* 200 г ягоди - замразени или пресни + 100 мл вода

* 100 г захар

* 1 пакетче желатин на доктор Йоткер

* 50 мл студена вода

Ягодите и захарта се смесват в съд и се поставят на слаб котлон, докато захарта се разтопи. Прехвърлят се в блендер и се пасират.

Желатинът се разтваря в купичка с 50 мл студена вода и се оставя за 2-3 минути да набъбне. След това се поставя в съд на водна баня и се разбърква, докато се разтвори и втечни. Добавя се на тънка струйка към ягодовата смес, докато е още топла и се разбърква.

В тавичката, в която е печен блатът се поставя блата и върху него се разпределя млечният крем (охладен на стайна температура). Поставя се в хладилника за час, докато стегне желатинът. Изважда се и върху него се разпределя ягодовото желе и се изравнява.

Тортата се охлажда няколко часа в хладилник преди сервиране.



Няма коментари: