Торта де Фиамбре е рецепта за сандвич от уругвайската кухня.
Fiambre е вид шунка, която слагат в сандвича.
Прави се изключително лесно и тестото за сандвича е течно, с бакпулвер. Забърква се набързо, като кексово тесто, а приготвянето на сандвича е просто. Половината смес се изсипва в намазана с мазнина тавичка, върху нея се подрежда ред шунка, а върху нея ред топящо се сирене. Подправя се с малко черен пипер /може и някоя друга подправка по желание - аз сложих риган/. Върху сиренето се изсипва останалата течна смес, а най-отгоре се настъргва малко сирене или кашкавал.
Срещат се варианти и с други добавки в сандвича. Някои слагат домати, горчица, други зелени подправки, или пък редят на няколко реда шунка и сирена.
За рецептата използвах пушена моцарела и кашкавал и шунка, която не беше Фиамбре, но беше вкусно 🙂
Уругвайски сандвич "Torta de Fiambre
За течната част/ тестото са нужни:
3 яйца
2 чаши брашно /240 г общо
2 чаши прясно мляко / 400 г общо
1 пълна ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сол
100 мл олио
За пълнеж:
200 г топящо се сирене
200 г шунка слайс
щипка черен пипер и риган
За отгоре:
50 г настърган кашкавал или твърдо сирене
олио за намазване на тавата
Прясното мляко се смесва с бакпулвера и се разбърква. Към тях се добавят яйцата, солта, олиото и сместа се разбива с миксер, но добре се получава и с бъркалка. На порции се добавя брашното и отново се разбива, да няма бучки в сместа.
Половината смес се изсипва в намазана с олио правоъгълна тава (20х30 см). Върху сместа се подреждат слайсове шунка, а върху нея слайсове топящо се сирене /може да настържете сиренето/. Подправя се с черен пипер и малко риган (или по желание и други подправки). Отгоре се изсипва останалата смес и сандвичът се пече в загрята на 190-200 градуса фурна за 35-40 минути.
Аз ползвах стъклена тавичка и не загрях предварително фурната. Пак се получи, само че пекох сандвичът около 50 минути, докато в долната част стана по-кафяв. Понеже имам предходен опит с такова тесто (без пълнежа), желателно е да се позапече до покафеняване, за да не остане глетав сандвичът.
След като се извади се оставя да се охлади за 10-15 минути и се нарязва на квадрати.
Няма коментари:
Публикуване на коментар