Едно единствено ястие съм приготвяла от португалската кухня преди години и то не се различава особено от нашата кухня. Дълго мариновано с вино и чесън свинско месо, печено в глинен съд.
Днешните португалски сандвичи са "мъжки избор". Вкусно португалско хлебче, семпъл, но вкусен сос и месо. И ако има една бира странично - всичко е 6 :) Към сандвича има и лютив сос пири пири/ закъде без него в португалско ястие :)/, а по желание и горчица.
Португалски сос Пири Пири
5-6 червени люти чушки
2 нарязани на ситно скилидки чесън
Сокът на 1 лимон или 1/4 чаша оцет
Щипка сол
Щипка черен пипер
100 мл зехтин
Чушките се почистват от дръжките. Всички продукти се смесват в блендер и се пасират до хомогенна смес.
Сместа се прехвърля в бурканче и се съхранява в хладилник.
Bifanas/ Бифанас - португалски сандвичи със свинско месо
Бифанас са традиционни португалски сандвичи, приготвени с тънки резени свинско месо, които се мариноват и задушават в сос от бяло вино, чесън, червен пипер и се сервират в традиционни португалски хлебчета с много горчица и сос пири-пири.
Един съвсем изчистен сандвич, без странични добавки и пълнежи, освен мек хляб с хрупкава коричка и сочно свинско месо със сос. Звучи като сандвич, който мнозина мъже биха хапнали на крак. Без претенции. Месо да има :)
700 г тънко нарязано свинско месо (може котлети, може каре, може врат без кост)
300 мл бяло вино
5-6 скилидки чесън
1 дафинов лист
1 с.л. ябълков оцет
1 с.л. сладък червен пипер
1 ч.л. сол
Щипка черен пипер
3 с.л. свинска мас
Papo secos хлебчета за сандвича
Горчица
Пири пири сос
Марината:
/Сосът след редуциране е доста малко, та ако искате повече сос увеличете двойно количеството марината/
В малка купа разбъркайте заедно виното, чесъна, дафиновия лист , оцета, червения пипер и солта.
За месото:
Всяко парче тънко нарязано месо поставете между лист хартия за печене и изтънете с чук до приблизително 3 мм.
Готовите парчета месо поставете в купа и залейте с маринатата. Оставете да престоят в нея 1 час. Не изхвърляйте маринатата!
В тиган загрейте на макс свинската мас и изпържете месото за по минута, две от всяка страна. Прехвърлете готовите парчета в чиния.
Махнете дафиновия лист от маринатата, а нея изсипете в тигана, в който сте пържили пържолите и оставете да ври 5-6 минути, да се редуцира до 1/3, като разбърквате периодично.
Върнете обратно месото в тигана при соса и оставете за 2-3 минути, да се загрее.
Срежете хлебче Papo secos наполовина. Полейте с малко сос всяка половина и разпределете месо.
Сервирайте с горчица, сос пири пири и студена напитка.
Португалски хлебчета Papo secos
100 мл съвсем леко затоплена вода
20 г прясна мая
1 ч.л. захар
2 с.л. пшенично брашно
Маята се разтваря в топлата вода със захарта. Добавят се 2 с.л. брашно.. Разбърква се сместа и се оставя да се надигне /втаса/
650-680 г бяло пшенично брашно
350 мл вода
1 ч.л. сол
2 с.л. масло (добавих 2 с.л. каймак от прясно мляко)
по желание - царевичен или пшеничен грис при оформяне на хлебчетата, за по-хрупкава коричка
В мискер с приставка за месене на тесто сипете първо втасалата мая, брашното, маслото, солта и разбъркайте за кратко, да се смесят съставките. Добавяйте на порции останалата вода. Първо ще се образува много лепкаво тесто, а последващо ще започне да се отделя тестото от страните на съда. Ако това не се случи, добавете при нужда още 1-2 с.л. брашно. Тестото не трябва да е твърдо, а леко лепкаво, но да се отделя от стените на съда.
Извадете тестото и поставете в набрашнена купа. Покрийте и оставете да втаса 1 час.
Извадете върху поръсен с брашно плот. Нарежете на 10 части. Оформете 10 топки тесто. Подредете в тава поръсена с брашно, покрийте с кърпа и оставете да втасва 30 минути.
Всяка топка тесто разточете съвсем леко на малка питка. Може да разточите върху царевичен или пшеничен грис, но може и върху набрашнена повърхност. Всяка питка подредете отново в тава за печене, покрита с хартия за печене. С дръжка на дървена лъжица или с ръка натиснете хоризонтално през средата всяка питка, да се образува вдлъбнатина. Оставете питките да втасат отново за 30 минути. Може да поръсите леко с брашно, ако не сте разточвали върху грис.
Изпечете на силно загрята фурна (250 градуса) за около 15 минути.
Може да изпечете върху камък, но хубаво загрейте преди това на средна скара, а на дъното поставете тава. Когато камъкът е загрят, сложете хлебчетата върху него, а в загрятата тава сипете вряща вода и затворете веднага фурната. Печете между 15-20 минути, като следете хлебчетата да добият хубава златна коричка.
Извадете и оставете да се охладят, без да ги покривате.
За да си направите сандвича, срежете хлебчето през средата, полейте по малко сос в двете половини и напълнете месо.
Хапвайте сандвича със сос пири пири и горчица /по желание/.
Забележка:
Още едно оформление на хлебчетата от David Leite /източник на моето вдъхновение за Португалския сандвич, хлебчетата и соса днес тук: https://leitesculinaria.com/282693/recipes-papo-secos-portuguese-rolls.html
След като тестото е втасало, оформено на топки и последващо с ръка е притиснато в средата, за да запази характерната цепнатина в средата на хлебчето, е описал как го прави. Честно казано, не разбрах много как се получава, но мисля, че първо натиска с ръка в средата, след това сгъва на полумесец и притиска краищата, за да затвори ръбче. Последващо обръща с ръба надолу върху набрашнена кърпа, за да може да втасат хлебчетата, без да се разтваря ръбчето. А когато ги прехвърля за печене на камъка, тогава ги обръща с ръбчето нагоре и при печене те "разцъфват". Е, моите не разцъфнаха. Направих по първия начин, само с притискане и по втория начин, на Дейвид. Първите се получиха по-добре.
Няма коментари:
Публикуване на коментар