Подобен на тирамису, заради някои съставки като - бишкоти, смес от кафе с алкохол за напояване на бишкотите, маскарпоне, но в същото време с много различен вкус.
Направих десерта в голяма стъклена купа-чаша, но може да се направи и на индивидуални порции /в чаши за сладолед. Дори от купата, след разрязване на първото парче, успявах да извадя второ, почти като разрез порция торта.
Имайте предвид все пак, че по-скоро се сервира като се загребе с лъжица и порционно не изглежда привлекателно, а по-скоро се хапва като крамбъл, направен на голяма порция, или трайфъл десерт.
За бишкотите:
* 2 големи яйца
* 80 г пудра захар
* 80 г бяло пшенично брашно
* 1 пакетче ванилова захар
* 2 с.л. филирани бадеми
За напояване на бишкотите;
* 2 големи чаши кафе (шварц кафе, от кафеварка, или ако приготвяте еспресо нека да не е много силно кафето)
* 3-4 с.л. ром
* 3-4 с.л. кафява захар
Крем:
* 250 г маскарпоне
* 350 мл млечна сметана
* 100 г пудра захар
* 1 ч.л. ванилов екстракт
* 200 г малини
* 1 бял шоколад /100 г/
* 15 мл слънчогледово олио
* 3-4 с.л. филирани бадеми
Включва се фурната да загрява на 180 градуса с горно и долно нагряване.
За бишкотите:
Яйцата се разделят на белтъци и жълтъци. Захарта се разделя на две и се добавя към белтъците и жълтъците.
Първо се разбиват белтъците с миксер на максимална скорост за около 4 минути.
След това, без да се измиват бъркалките на миксера, се разбиват жълтъците за 4 минути, като към тях се добавя и пакетчето ванилова захар.
Към белтъците на 3 пъти се добавят разбитите жълтъци, като сместа се разбърква в една посока с шпатула. Загребва се от дъното и се обръща отгоре. Целта е да не спадне пухкавата маса.
На три пъти се добавя пресятото брашно и се смесва по същия начин в разбитите яйца.
Покрива се с хартия тавата на фурната. С лъжица се загребва от сместа и се сипват топки върху хартията на разстояние една от друга. Оформят се 16 бишкоти и се поръсват с филирани бадеми.
Пекат се за около 10 минути, на второ ниво от долу нагоре, или докато леко покафенеят.
Изваждат се и се оставят за около 10 минути да се охладят, след което се отлепват от хартията.
За напояване на бишкотите:
В кафето се разтваря захарта и се добавя ром на вкус.
Крем:
С миксер се разбива сметаната с добавена пудра захар и ванилия. Млечната сметана се разбива добре охладена и за кратко, докато се образуват меки връхчета. Не се разбива дълго, тъй като може да се пресече и да избие масло.
Към разбитата сметана се добавя маскарпонето и се разбива за около минута, докато се смесят съставките.
Белият шоколад се начупва в купа, добавя се олиото и се разтопява на водна баня, докато се втечни.
Сглобяване на десерта:
В голяма купа или малки купички се подреждат на дъното потопени в кафето бишкоти. Върху тях се разпределя 1/3 от крема, 1/3 от малините, малко филирани бадеми и се напръсква с лъжица от разтопения шоколад. Следва нов ред бишкоти, крем, малини, бадеми, шоколад.
Най-отгоре се украсява с половинки бишкоти /ако са ви останали/, малко малини, филирани бадеми и шоколад.
Десертът се охлажда за поне 4 часа в хладилник, преди да се сервира, за да може да се споят съставките.
2 коментара:
Страхотно изглежда! Успех на блога, определено си го запазвам в любими.
Екипът на гоблени за шиене Ръкоделие.БГ
Благодаря 🙂
Публикуване на коментар