Tequeños - кралят на венецуелските партита
Намалих съставките наполовина и в зависимост големинатта на отрязаните пръчици сирене или кашкавал, бройката пурички при мен излезе 22 броя, а за лакомник на тесто като мен, 6-7 ми дойдоха достатъчно за закуска :)
Пуричките в случая са с тесто с мая. Вместо мая в тестото може да се сложи бакпулвер или изобщо да се пропуснат набухвателите. Пак ще се получат.
Рецепта за 1/2 доза. Ако желаете повече пурички си удвоете продуктите.
Тесто:
* 240 грама универсално брашно
* 2 грама суха мая (аз сложих 5 грама прясна мая)
* 4 грама захар
* 4 грама сол
* 125 мл вода
* 50 г разтопено краве масло
Пълнеж:
* 250 г сирене/кашкавал нарязани на пръчици - нарязах на 22 броя пръчици /може българско краве сирене, кашкавал, може моцарела, може халуми. В оригиналния източник може да прочетете за различни видове сирена.
За тестото се смесват всички продукти в купа и се замесва меко еластично тесто. Увива се във фолио за свежо съхранение и се оставя за 30 минути в хладилник.
Подготвя се сиренето, като се нарязва на пръчици. Дадени са ориентири за големината около 6х1,5 см, или 8х1,5 см. Моите рязах на око и не са еднакви.
След 30 минути тестото се изважда върху поръсен с брашно плот и се разточва на правоъгълна кора около 30х40 см. Нарязва се на 22 ленти (долу-горе).
Взима се пръчица сирене, увива се лентата вертикално около пръчицата, а след това се усуква спираловидно, като се застъпва, за да не изтече сиренето при пържене. Крайчето на лентата се притиска да залепне. Ако лентите ви идват дълги, откъснете крайчето с пръсти и добавете към следващата пръчка сирене.
Готовите пурички се пържат в загрято олио и от двете страни. Потъмняват доста бързо.
Изпържих ги на две порции в голям тиган с мазнина, която ги покрива до средата.
Няма коментари:
Публикуване на коментар