Този ливански уличен хляб е много примамлив с хрупкава сусамена коричка и леко мека вътрешност. Красив, направен под формата на дамска чанта, изпечен в пещ, идеална закуска в движение. Наподобява нашенския геврек по текстура. Само че в домашни условия е доста трудно да се постигне визията на златист хляб без да се пресуши при изпичане. И все пак, мисля че добре ми се получи.
Една идея по-дебело трябваше да го разточа, тъй като на дръжките стана по-хрупкав, като солета, но това не попречи да го излапаме бързо, още докато пари.
Ето тук може да видите как се приготвя: https://www.youtube.com/watch?v=sXkX75VKDzQ&t=142s
Рецепта:
За 9 броя хляб:
* 1 кг брашно
* 1/2 ч.л. сол
* 10 г турска суха мая
* 100 г захар
* 2 чаши вода
* 1 чаша белен сусам за поръсване за поръсване
За глазура на хляба:
* 1 чаша студена вода
* 2 с.л. брашно
* 2 с.л. зехтин
* щипка сол
Смесете всички съставки в тенджера, разбъркайте с бъркалка, да се разтвори брашното във водата. сложете на котлона и загрейте сместа при непрекъснато разбъркване до получаване на каша. Дръпнете от котлона, за да не се сгъсти повече. Оставете да се охлади.
За хляба:
В купа се смесват брашното, маята, солта, захарта и сместа се разбърква. Прави се кладенче в средата, добавя се водата и се замесва меко тесто. Оставя се да втаса, докато увеличи обема си (малко повече от 1 час).
Разделя се на 9 части и всяка се разточва на кръг с диаметър 20 см и дебелина 1,5 см. С чаша /10 см диаметър/ се изрязва кръгче в единия край и тестото се маха, да се образува като чанта с дръжка. /Кръгчетата изпичаме в тавата с хляба. Стават идеални малки, хрупкави питки/
Хлебчетата се подреждат в тава за печене на разстояние едно от друго. /Изпекох хляба на 3 партиди във фурната/
Оставят се да втасат за около 30 минути. Намазват се с охладената брашняна каша и се поръсват обилно със сусам.
Пекат се на 230 градуса на второ ниво от долу нагоре във фурната /под средното ниво/ за около 7-10 минути, докато хванат загар.
Хапвайте горещи. Идеални са намазани с крема сирене и разни подправки /по нашенски с мерудия, по ливански със заатар/
Няма коментари:
Публикуване на коментар