неделя, 24 март 2024 г.

Френски кейк с кисело мляко


Харесах си този лесен десерт, като за направата не е нужен миксер, а всички съставки се разбъркват с лъжица. Цитрусовият вкус е по желание. Може да се ползват есенции лимон, портокал, мандарина. 

Източник на рецептата тук: /french-yogurt-cake/


Рецепта:

* 200 г брашно /ползвах за кекс

* 200 г кристална захар

* 1/2 ч.л. индийско орехче

* 10 г бакпулвер


* 3 големи яйца

* 150 г гъсто кисело мляко (4,5%)

* 1 ч.л. ванилов екстракт

* 1/2 лъжичка портокалово масло есенция

* 1 с.л. портокалови корички /моите са захаросани, но може прясно настъргана портокалова кора/

* 100 мл олио


За глазура:

* 100 г пудра захар

* 3-4 с.л. фреш портокал

/може да поръсите само с пудра захар/


По желание за декорация непосредствено преди сервиране:

* 100 г рикота или крема сирене/млечна сметана

* 1-2 с.л. пудра захар

* портокалови корички/резени портокал


Всички сухи съставки се смесват в купа и се разбъркват.

В отделна купа се смесват яйцата, киселото мляко, олиото и есенциите и се разбъркват. Към тях се добавят сухите съставки и сместа се разбърква с лъжица. Изсипва се в тава 22х24 см покрита с хартия за печене и се пече около 50 минути на 180 градуса. Проверява се с клечка забодена в средата дали е изпечен. /Посоченото време за печене е 50 минути. Аз моят малко го забравих, но определено се пече по-бързо- някъде за 35-40 минути на 180 градуса./

Готовият кекс се изважда и се премества с хартията за охлаждане върху решетка.

След като се охлади се намазва с глазура, като за нея се смесва пудрата захар с портокаловия сок и сместа се разбърква.

Непосредствено преди сервиране кексът може да се декорира със смесено с пудра захар крема сирене, или разбита сметана и портокалови кори.



Няма коментари: