Рецепта за 6 броя:
120 г брашно
1 пакетче бакпулвер/ 10 г/
1/4 ч.л. сол
1 пакетче ванилена захар/ или есенция ванилия + 1 с.л. захар- пропуснете ако ще ги хапвате в солен вариант
Сухите съставки се смесват в купа и се разбъркват.
150 мл вода/ или ядково мляко - ползвах 1/2 бадемово мляко и 1/2 вода/
2 с.л. олио
1/2 ч.л. сода бикарбонат разтворена в 1 с.л. ябълков оцет
Течните съставки се смесват в купа и се разбъркват.
Приготвяне:
Към сухите съставки добавете течните и разбъркайте сместа с бъркалка, докато се смесят съставките. Не разбърквайте много, а само колкото да се смесят. Не оставяйте сместа да престоява. Направете я непосредствено преди решите да ги печете.
В загрят тиган намазан с олио изпечете палачинките и от двете страни, като сипвате с малък черпак в центъра на тигана и оформяте средни по големина палачинки. Печете на умерен огън, за да не прегарят.
Моите избрах да хапвам с мед, ябълки и канела. Ако се пропусне ванилията в рецептата са чудесни за похапване в солен вариант.
Топли са много вкусни. Охладени имат по-силен дъх на набухватели, но е така с повечето печива без яйца и млечни, в които се слага повече бакпулвер и сода, за да бухнат.
Няма коментари:
Публикуване на коментар