понеделник, 17 март 2025 г.

Палачинки без яйца и мляко


Рецепта за 6 броя:

120 г брашно

1 пакетче бакпулвер/ 10 г/

1/4 ч.л. сол

1 пакетче ванилена захар/ или есенция ванилия + 1 с.л. захар- пропуснете ако ще ги хапвате в солен вариант

Сухите съставки се смесват в купа и се разбъркват.

150 мл  вода/ или ядково мляко - ползвах 1/2 бадемово мляко и 1/2 вода/

2 с.л. олио

1/2 ч.л. сода бикарбонат разтворена в 1 с.л. ябълков оцет

Течните съставки се смесват в купа и се разбъркват.


Приготвяне:

Към сухите съставки добавете течните и разбъркайте сместа с бъркалка, докато се смесят съставките. Не разбърквайте много, а само колкото да се смесят. Не оставяйте сместа да престоява. Направете я непосредствено преди решите да ги печете.

В загрят тиган намазан с олио изпечете палачинките и от двете страни, като сипвате с малък черпак в центъра на тигана и оформяте средни по големина палачинки. Печете на умерен огън, за да не прегарят.

Моите избрах да хапвам с мед, ябълки и канела. Ако се пропусне ванилията в рецептата са чудесни за похапване в солен вариант.

Топли са много вкусни. Охладени имат по-силен дъх на набухватели, но е така с повечето печива без яйца и млечни, в които се слага повече бакпулвер и сода, за да бухнат. 




Няма коментари: