сряда, 19 март 2025 г.

Въздушен кекс с лешници и шоколад



Рецепта:

6 яйца L размер/ с отделени белтъци и жълтъци

щипка сол

135 г светлокафява захар

135 г кристална захар

100 мл хладка вода


В купа се смесват и разбъркват:

240 г бяло пшенично брашно тип 500

10 г бакпулвер

1 пакетче ванилена захар /или 1 ч.л. ванилена есенция

50 г смлени лешници 


Отделно се смесват:

2 равни с.л. какао

30 г смлени лешници


Украса:

100 г черен шоколад

20 мл олио

20 г нарязани лешници


Нужни са още:

олио за намазване на формата

пшенично брашно за поръсване на формата



Приготвяне:

С миксер разбийте белтъците с щипка сол за 1 минута на висока скорост. Добавете половината захар на порции при непрекъснато разбиване. Разбивайте белтъците в продължение на 5-6 минути, докато се получат стабилни връхчета, когато дръпнете с бъркалките.

В отделна дълбока купа разбийте жълтъците с останалата захар за около 2-3 минути, докато сместа леко побелее. Редувайте на порции вода и сухата смес с брашно, докато свършат всички съставки. Добавете съм сместа белтъците на 3-4 порции, като смесвате с шпатула и загребавате отдолу и обръщате отгоре. Целта е сместа да не спадне при смесване на продуктите.

Намажете дълбока форма за кекс с олио и поръсете с брашно. Изсипете 1/3 от сместа и изравнете. Поръсете с половината от сместа с какао и лешници. Отгоре изсипете 1/3 от сместа за кекс и отново поръсете с останалите лешници с какао. Изсипете и последната смес и леко изравнете. Ако формата ви за кекс не е много дълбока и сместа почти я изпълва, то в дупката на формата за кекс в средата навийте на фунийка алуминиево фолио, а от външната му страна сложете хартия за печене и го пъхнете в дупката, за да не залепва кексът, когато се надигне. Сложете кекса в студена фурна на второ ниво от долу нагоре и включете на 170 градуса с вентилатор. Печете кекса 1 час /Можете да коригирате градусите. Преценете според силата на вашата фурна/ Извадете и оставете във формата да се охлади. Обърнете в сервизна чиния. Ако изпитвате затруднения при изваждането, леко минете по ръба със заоблен нож.

Разтопете на водна баня начупения шоколад смесен с мазнината. Разбъркайте до хомогенна смес и залейте отгоре кекса. Украсете с отделените лешници.




Няма коментари: