четвъртък, 2 октомври 2025 г.

Бюрек с готови кори

Продукти:

400 г кори за баница

За намазване на корите:

1 яйце

100 мл олио

300 г кисело мляко

1/2 ч.л. сода за хляб

щипка сол

Пълнеж:

200 г извара

100 г сирене

100 г кашкавал

По желание за поръсване на бюрека:

сусам и семена черен кимион


Продуктите за намазване на бюрека се смесват в купа, като първо се разбива яйцето с щипка сол с вилица, към него се добавя киселото мляко с разтворената в него сода , и накрая олиото.

Пакета с кори се разделя на две равни бройки.

Кръгла тава с диаметър 35-40 см се намазва с малко олио. 

Поставя се първата кора и с четка се намазва със сместа. Следва втора кора и отново се намазва и така се процедира и с останалите кори от заделената част. В средата се разпределя пълнежа от извара, настъргано или натрошено сирене и настърган кашкавал. Краищата на корите се прегъват навътре и се намазват с малко от сместа. 

Следва подреждане на втората част кори, като всяка кора се подгъва и подпъхва отстрани и се намазва със сместа, като вече върху последната кора след намазване се поръсват и семената. Бюрекът се разрязва на порции. 

Пече се в загрята на 180 градуса фурна за около 30 минути.

/Слагам бюрека обикновено в студена фурна, на средна скара, включвам на 180 градуса с горно и долно нагряване с вентилатор/.

След като е готов се изважда, оставя се за 10 минути в тавата, преди да се разреже.



Няма коментари: