400 г кори за баница
За намазване на корите:
1 яйце
100 мл олио
300 г кисело мляко
1/2 ч.л. сода за хляб
щипка сол
Пълнеж:
200 г извара
100 г сирене
100 г кашкавал
По желание за поръсване на бюрека:
сусам и семена черен кимион
Продуктите за намазване на бюрека се смесват в купа, като първо се разбива яйцето с щипка сол с вилица, към него се добавя киселото мляко с разтворената в него сода , и накрая олиото.
Пакета с кори се разделя на две равни бройки.
Кръгла тава с диаметър 35-40 см се намазва с малко олио.
Поставя се първата кора и с четка се намазва със сместа. Следва втора кора и отново се намазва и така се процедира и с останалите кори от заделената част. В средата се разпределя пълнежа от извара, настъргано или натрошено сирене и настърган кашкавал. Краищата на корите се прегъват навътре и се намазват с малко от сместа.
Следва подреждане на втората част кори, като всяка кора се подгъва и подпъхва отстрани и се намазва със сместа, като вече върху последната кора след намазване се поръсват и семената. Бюрекът се разрязва на порции.
Пече се в загрята на 180 градуса фурна за около 30 минути.
/Слагам бюрека обикновено в студена фурна, на средна скара, включвам на 180 градуса с горно и долно нагряване с вентилатор/.
След като е готов се изважда, оставя се за 10 минути в тавата, преди да се разреже.
Няма коментари:
Публикуване на коментар