четвъртък, 10 октомври 2013 г.

Сготви ли ти Еликсир, за сетивата е кулинарен пир :)


Дойде ред и на втория гост в моя блог. 
Имам удоволствието в моя блог да гостува един чудесен кулинар. Не познавам човек, който да се вълнува поне малко от кулинария и да не е чувал за Еликсир, да не е опитал нейна рецепта или да не е попадал поне веднъж на блога ѝ - Кулинарен еликсир.
Еликсир е един от най-добрите кулинари, блогът ѝ изобилства от прекрасни рецепти. Майстор е на козунаците и всяка година около Великден в интерент пространството, в блогове и форуми, нейните рецепти буквално прелитат от читател на читател, изпробвани и препоръчвани с ентусиазъм и възхищение и гордост от постигнатите успешни резултати.
Но не само козунаците, а и всички останали рецепти. Прекрасни, с достъпни продукти, лесни, апетитно изглеждащи изкушения.

Еликсирче, радвам се, че прие поканата ми. Чувствам те близка, макар да не се познаваме реално ( за последното приемам изцяло вината и е крайно време да дойда на някоя от кулинарните срещи).

А ето и каква вкусотия е приготвила Роси за гостуването. Записвайте рецептата и действайте. Сигурна съм, че ще останете възхитени ако приготвите и опитате тази вкусотия.



Напоследък ми върви да съм на гости - виртуално и реално.
И какво по-хубаво от това да се срещнеш с другарче по хоби ?!
Дари,благодаря ти за поканата и специалното отношение!
Щастлива съм,че ще бъда една малка частица от безкрайно вкусното ти и разнообразно местенце !
А вие се отбивайте честичко тук,ако искате да имате един истински Вкусен ден благодарение на уменията на Кокона !
Аз например съм голям фен  на козунаците на Дари,а също така особено са ми интригуващи тортите,които твори!
От гостуването на Пепи разбрах,че двете споделят афинитета си към месните специалитети .
Затова  реших да наблегна на другата кулинарна страст на Дари - тестените !
Дари да ти направи милинки,че да ти дойде холестерола на място както обича да се шегува самата тя :)

Даре, дано да ти се услади ей това двуцветно хлебче !

Двуцветен хляб



Продукти:

250 мл. прясно мляко
1 яйце + 1 белтък,жълтъка отделете за намазване
1/2 кубче мая
1 ч.л. захар
1/2 ч.л. сол
брашно,колкото поеме,при мен около 4 ч.ч.
4 с.л. маслинова паста
2 пълни с.л. едро смляна лютеница
1 к.л. червен пипер
1 к.л. шарена сол



Начин на приготвяне:

Замесете мека топка тесто от яйцето,белтъка,захарта,солта,млякото и маята.
Аз месих на бързата програма на хлебопекарната.
Извадете тестото с намаслени ръце,разделете го на две равни половини и върнете едната в контейнера.
Добавете към нея маслиновата паста и слагайте още толкова брашно,докато се хомогенизира и се получи хубава,не лепнеща топка тесто.Извадете го върху набрашнена повърхност и върнете в контейнера другата отделена половина тесто.Към нея сложете лютеницата,шарената сол и червения пипер и толкова брашно,колкото поеме пак до не лепнеща топка.
Маслиновата част е малко по-голяма.От нея отделете толкова,че да се изравнят с червената част,а отделеното парче тесто направете на фитил.
Двете топки тесто разточете на еднакви правоъгълни кори.
Червената кора остава отдолу,маслиновата слагате точно върху нея.
Отделеното и оформено фитилче сложете в началото на маслиновата кора и започнете да навивате двете кори на руло,като целта е фитилчето да остане в центъра,който да се отличава.
Преместете рулото върху хартия за печене и оставете да втаса.
После намажете с отделения жълтък,смесен с малко олио,и печете в загрята на 170 гр. фурна.
Охладете на решетка за 5 минути ,за да не е съвсем горещ хляба,но като поизстине малко можете да грабвате ножа :)) !
Или направо чупете,мажете с нещо вкусно и да ви е сладко!

адаптирано от тук






9 коментара:

pep-4o каза...

Перфектен избор на гост!
И много добро представя не на Роси, няма как :)
Поздрави и на двете ви, момичета!

Dani каза...

Две майсторки на едно място .
Какво повече може да искаш!
Прекрасни сте!

Роси каза...

Дари, и тук искам да изкажа моите сърдечни благодарности за поканата и най-вече за прекрасните думи и интрото,с което ме обсипа с комплименти!леле,как ме зарадва да знаеш!Наистина се радвам,че ще присъствам скромно на страниците на вкусното ти местенце и със сигурност много би ми било приятно да се срещнем.
Очаквам те да бъдеш мой гост и ти!
Прегръдка от мен и хубави есенни дни!

Ivana Krasteva-Pieroni каза...

Възхитена съм и впечатлена!
Най-хубавото гостуване е когато някой пристигне с домашно приготвен хляб,а ако е и като този страхотен на Роси си е направо пир!
Поздравления за двечките! Страхотни сте!

Екатерина каза...

Удоволствие е да ти гостува Роси, а при такъв гостоприемен домакин няма как представянето й да е друго! Просто уникално! Личи си симпатията с, която и двете сте подходили към този празник! Страхотни сте, благодаря ви за свежото настроение! Комплименти и за двете!

Lety каза...

Истинско удоволствие за сетивата и душата е да ти гостува Роси! Сега е представила поредното си изкушение :)
Сърдечни поздрави за гостенката и за гостоприемната домакиня! :-)

Роси каза...

Ваня,Кате и Лети,благодаря ви,дами!

Мъх каза...

Коконче, запомнила съм, че вървим заедно, та да ти пожелая честит рожден ден и много здраве и цветен живот!

Bety каза...

Дари, честит рожден ден! Сьрдечни пожелания за здраве и прекрасни емоции!