четвъртък, 14 ноември 2019 г.

Али Назик кебап/ Ali Nazik kebabi



Отново кебап от турската кухня. Доста вкусен, смея да кажа, макар и за хората, които не обичат патладжан.
Подготвени ли са предварително патладжаните, ястието се приготвя много бързо, затова ако решите да го направите, изпечете и обелете патладжаните да са готови, а непосредствено преди вечеря, всичко се приготвя бързо и се сервира веднага.

Али Назик кебап/ Ali Nazik kebabi


За 5 човека:
* 5-6 патладжана
* 3-4 скилидки чесън
* 30 г краве масло
* 2-3 с.л. зехтин (олио)
* 1 кофичка по-гъсто кисело мляко (примерно 4%)
* сол
* черен пипер

* 500 г смляно месо (агнешко, телешко, говеждо - разбира се може да ползвате и друго)
* 30 г краве масло
* 2-3 с.л. зехтин (олио)
* 1 червена пиперка (чушка)
* 2 зелени пиперки (чушки)
* 1 ч.л. сол
* 1/2 ч.л. черен пипер
* 1 ч.л. червен сладък пипер
* 1/2 ч.л. червен пипер на люспи
* 1 с.л. доматено пюре (може и 3-4 с.л. домати от буркан)
* 1 с.л. пюре от печени червени пиперки (чушки), може и 1 смляна печена червена пиперка
* около 100 мл вода

* по желание - нарязан на ситно магданоз при сервиране

Набодете патладжана с вилица и изпечете във фурната /или на грил тиган/ от всички страни. Задушете в съд с капак, докато се охлади и после обелете и нарежете на ситно. Сложете в гевгир да се отцеди.
Загрейте маслото със зехтин и запържете нарязани на ситно скилидки чесън. Добавете патладжана и задушете за около 5 минути. Овкусете със сол и пипер и оставете да се охлади.
Смесете с гъстото кисело мляко и разпределете на дъното на сервизна чиния.

Загрейте останалото масло със зехтин и запържете смляното месо. Добавете нарязаните на ситно чушки, гответе 3-4 минути, добавете двата вида пюре и подправките, разбъркайте и налейте водата. Задушете под капак до готовност на ястието /около 10 минути/.
Разпределете върху пюрето от патладжан, по желание поръсете с магданоз и сервирайте.


Източник: Ali Nazik kebabi

10 коментара:

Анонимен каза...

Неверожятна рецепта. БЛАГОДАРЯ!
сем22

Сончето каза...

Уау! Не мога да ти смогна с кебапите! Записах всички от последните дни, кога ли ще сколасам да ги сготвя? Този обаче ще е първи, определено ме заинтригува! Благодаря за чудесната рецепта, Дари😘!

Milena Poptoleva каза...

Не мога да подмина тези великолепни снимки,но като видях и състава на този кебап визуализирах дори и аромата.....Прекрасно!

Kokona каза...

Сем, Сонче, Миленка, благодаря :)

Васи каза...

Този и мен определено доста ме привлече! Ще го пробвам в най-скоро време!

Kokona каза...

Да ти е вкусно, Васи :)

vesela каза...

Само за мене с този патладжан!

Ники каза...

И този кебап беше сготвен:) Много вкусно ястие. Благодаря!

Kokona каза...

Благодаря и аз 🙂

Анонимен каза...

Страхотна рецепта! Стана топ!