Френският меренг е най-нестабилният от трите вида меренг: френски, италиански и швейцарски. Веднага след направа трябва да се изпече, защото скоро след това може да се втечни. Така де! По френски трябва да ни е трудно 🙂 И печенето си е предизвикателство, и хубавото разбиване на белтъците със захарта. Целувките са крехки, с влажна и дъвчаща текстура вътре и харесвам да гарнирам с бадеми, мюсли с горски плодове и шоколад. Правя ги нерядко. Все имам някакви останали белтъци.А лятото с тях гарнирам любим сладолед със салвия.
Класически се разбиват само белтъци със захар, но в някои рецепти влагат и сгъстители, с цел запазване по-дълго на меренга стабилен, но самият той не е много надежден за украси /дори с добавено по-голямо количество захар/ ако не е запечен.Френски целувки:
За 9 броя големи целувки или 14 броя по-малки целувки
3 белтъка
200 г кристална захар /по-фини кристали, не от най-едрите/
Белтъците е желателно да са със стайна температура, но аз винаги разбивам белтъците веднага след изваждане на яйцата от хладилника.
Отделям белтъците в суха купа.
Белтъците разбивам в продължение на 1 минута, докато се разпенят.
Започвам да добавям захарта на малки порции, като в рамките на още една минута, минута и половина, съм я добавила всичката. Цялото разбиване на белтъците продължава 8 минути.
Загрявам фурната на 90 градуса. Продължителността на печенето на целувките зависи от големината им.
По желание сместа се прехвърля в пош и се шприцоват 9 големи целувки или да кажем 13-14 по-малки целувки.
Аз директно сипвам с лъжицата топки смес и не оформям целувките. Отгоре може да се поръсят с копчета черен шоколад, филирани бадеми, мюсли с плодове по желание, или други ядки по избор.
За 9 големи целувки от тази смес, времето на печене е 1 час, на второ ниво на фурната - от долу нагоре.
Целувките се оформят в тава покрита с хартия за печене и се поставят в загрята на 90 градуса фурна. След като измине 1 час, фурната се отваря и внимателно с ръце се пробва дали целувката е стабилна и позволява да се отлепва. Ако се повдига лесно, целувките са готови. Винаги може да оставите още 5 минути, ако ви съмнява.
Готовите целувки изваждате, оставяте за 5 минути в тавата, после внимателно отлепвате и прехвърляте върху решетка да се охладят напълно.
Ако направите по-малки целувки, примерно 13-14 броя от тази смес, печенето е между 45-50 минути.
Вярно е, че всяка фурна е различна. Тази температура е насочваща. В две различни фурни пека и в двете на 90 градуса целувките не ми потъмняват и се изпичат почти за еднакво време.
Няма коментари:
Публикуване на коментар