Patatas Bravas или картофи по испански.
Гостуваме на Испания с тапас Patatas Bravas.
Рецепти за направата на картофите всякакви. Някои претендиращи за оригиналност, а аз идея си нямам как се прави класиката (като гледам и испанците също си нямат една рецепта), затова просто реших да погледна как прави Джейми Оливър неговите, и сосовете към тях, а аз в съчетание с други рецепти си сътворих по-долната рецепта.
Картофите някои пържат, така май е класически по рецепта, но други за по-здравословно ги пекат. Аз първо ги сварих, после ги изпържих. Така хем вътре са меки, хем са хрупкави отвън.
Направих си сос айоли (тук вариантите са десетки и различни от класическия сос, включително фалшиво айоли, затова пак надникнах при Джейми, да видя един от вариантите му - почти като Цезар сос, но без уорчестър и се спрях на него. Получиха ми се на вкус и ми харесват. Сходно е и доматеното сосче, но на него му спестих някои подправки, че много се "бият" сосовете, а аз искам просто да ми е приятно и вкусно.
Patatas Bravas
1 кг картофи
олио за пържене
сол
Картофите се обелват, нарязват се на големи кубчета и се сваряват за 15 мин в подсолена вода. Отцеждат се в гевгир и след това се пържат в загрята мазнина до златист цвят.
За доматения сос:
3 с.л. зехтин
2 скилидки чесън
1 малка глава лук
2 консерви белени домати
1 люта червена чушка
1 с.л. захар
черен пипер
В загрят зехтин се задушават за кратко нарязани на ситно лук и чесън. Добавят се консервираните домати, лютата чушка, захарта и черният пипер и сосът се оставя да ври на тих огън, като периодично се разбърква, докато се сгъсти.
Готовият сос се подправя с прясно смлян черен пипер и се пасира.
За един от вариантите на сос айоли по Джейми Оливър, като си промених малко количествата на продуктите.
/това сосче е по-богато от класическото и ми допадна към картофите/
1 жълтък
2 скилидки чесън нарязани на ситно
100 мл зехтин
1/4 ч.л. прясно смлян черен пипер
1/4 ч.л. сол
сокът от 1/2 лимон
1 ч.л. мека френска горчица
Продуктите се поставят последователно в тесен съд и се пасират за секунди с пасатора /от дъното на съда се вдига нагоре пасатора, до сгъстяване на соса/ Не се разбива продължително, а за секунди, да не се втечни или пресече. Получава се пухкав крем/сос, като майонеза.
Няма коментари:
Публикуване на коментар