понеделник, 30 януари 2023 г.

Свински кебап на тиган с кетчуп и вино


Семпло ястие. Изисква си време все пак, да се задуши хубаво месото.

Предпочитам да го приготвям със свински врат или свински гърди без кост. Да има малко мазничко, но ще се получи и със свинска плешка.

Най-общо казано - месото се задушава в тиган под капак и когато водата се изпари се добавят малко нетипични добавки за българската кухня, но пък става вкусно. Нужно време за приготвяне на ястието - 1 час.



Рецепта:

1 кг свински врат

3 -4 с.л. олио


За соса:

3 с.л. кетчуп

3 с.л. тъмен соев сос

1 ч.л. уорчестър сос

100 мл бяло вино

1 ч.л. мед

1 ч.л. черен пипер

1 ч.л. сол (или добавете още на вкус)

магданоз за поръсване



Месото се нарязва на по-големи хапки и се запържва в мазнината в дълбок тиган. Добавя се чаша вода и се задушава под капак в продължение на около 50 минути, като от време на време се разбърква. 

/Добавяйте по малко вода, ако се изпари по-бързо водата, а месото не е готово. Като ориентир за готовност съм посочила времето за готвене. /

Когато водата се изпари се запържва месото в мазнината до златисто.

В купа се смесват всички продукти за соса и се разбъркват. Добавят се към кебапа, разбърква се всичко, готви се още 2-3 минути и се сваля от котлона.

Кебапът се поръсва с нарязан на ситно магданоз.

Подходящо е да се сервира върху картофено пюре или сварен ориз.



Няма коментари: