Много приятен шоколадов десерт от турската кухня. Не е твърде сладък, но е достатъчно какаово-шоколадов за моя вкус.
Варианти за приготвяне има няколко. В някои се набляга на приготвянето на течна шоколадова заливка за плачещия кекс, която се прави от какао, масло, захар, вода, а понякога и с добавен разтопен шоколад /Правила съм такава без шоколад, когато не съм имала наличен и е доста добра глазура за сладкиши.
В други се комбинира шоколад и сметана за мека шоколадова заливка.
Кексът е сиропиран с мляко с какао, но не прекалено.
Млечната смес между кекса и шоколадовата заливка е най-често сметана. Или готова млечна за разбиване или суха, която се разбива с прясно мляко на пухкав крем.
Вариант 1: Плачещ кекс
Вариант 2: Плачещ кекс
Аз направих първия вариант на кекса, като намалих дозата наполовина, тъй като излизат доста парчета.
Блат:
* 1 голямо яйце Л размер
* 75 г кристална захар
* 1 пакетче ванилова захар
* 100 мл прясно мляко
* 40 мл олио (може и разтопено краве масло)
* 15 г пълномаслено какао/ премиум
* 100 г брашно
* 4 г бакпулвер
Сиропиране:
* 100 мл прясно мляко
* 7 г пълномаслено какао
Крем:
* 300 мл млечна сметана за разбиване
* 1/2 ч.л. есенция ванилия
* 25 г пудра захар
Глазура:
* 125 мл млечна сметана
* 100 г черен шоколад
По желание 20 г нарязани ядки суров шам фъстък за украса.
В купа смесете яйцето, захарта и ваниловата захар и разбийте с бъркалка.
Добавете прясното мляко и олиото и отново разбийте с бъркалка.
Пресейте върху сместа какаото, брашното и бакпулвера и отново разбийте с бъркалка, докато сместа се хомогенизира и да няма бучици.
Намажете тавичка 20х22 или 22х24 см с олио. Изсипете кексовата смес. Изпечете на 180 градуса за 20 минути. Проверете с клечка забодена в средата, дали блатът е изпечен. Извадете от фурната и оставете да се охлади в тавата.
Загрейте прясното мляко и разтворете в него какаото. Разбъркайте добре, да няма бучици. При нужда загрейте на котлона да се разтвори хубаво.
Надупчете кекса на няколко места с вилица. Залейте с горещото мляко с какао.
Оставете кекса да поеме сместа.
Разбихте сметаната с пудрата захар и ванилията на пухкав крем. Разпределете върху кекса и изравнете.
Оставете в хладилник да се стегне и охлади сметаната отгоре.
Загрейте в тенджерка сметаната. Махнете съда от котлона. Начупете вътре шоколада и разбъркайте, докато се разтвори.
Залейте кекса и изравнете.
Оставете кекса да се охлади 4 часа преди сервиране.
По желание поръсете с нарязани ядки или украсете с плод.
Няма коментари:
Публикуване на коментар