сряда, 8 февруари 2023 г.

Шоколадови фурми- баклава

 


Или иначе казано - фурмички-баклавички :)

Чудесни шоколадови бонбони се получват и се правят много бързо. Ефектни са, издържливи са, стават и за подарък, и за поводи, в които искаме да почерпим с нещо домашно приготвено.

Нужни са по-големи пресни фурми. Чудесно би се получило с Medjool фурми, но аз се спрях на един друг вид ирански фурми - Maryam, които са много вкусни, сочни и изключително лесно се получи с тях десертът.

С пълнежа може да се импровизира. Аз реших да си ги направя в персийски вариант и заложих на ядки (орехи, шам фъстък), канела, портокалови кори, лимонови кори, розова вода и вместо захар използвах мед. Направих с три вида шоколад - бял, млечен и кафяв, но разбира се може да се направят и само с един вид шоколад. 


За 20 броя пълнени фурми ми бяха нужни само:

* 50 г ядки (орехи, шам фъстък, или други предпочитани ядки - нарязани на ситно)

* 2 пълни с.л. мед

* 1/2 ч.л. канела (по желание)

* 1/4 ч.л. ванилова есенцция

* 1/2 ч.л. захаросани портокалови кори - нарязани на ситно

* 1/2 ч.л. захаросани лимонови кори - нарязани на ситно

* 1/2 ч.л. розова вода /по желание, вместо канела/

За глазура:

* 200 г шоколад по избор / или по отделно по 70 г шоколад от вид - бял, млечен, черен/

* 30 г краве масло

/ Може за разнообразие да направите една част от фурмите с шам фъстък, мед, розова вода, портокалови кори- млечен или бял шоколад; Втора част с орехи, канела, мед, лимонови кори- тъмен шоколад/


Приготвяне:

Нарязаните на ситно ядки се смесват с меда и избраните аромати. 

Фурмите се цепват по дължина с нож и се изваждат костилките. Пълнят се с ядковата смес.

Шоколадът се нарязва на ситно, смесва се с маслото в огнеупорна стъклена купа и се разтопява над купа с вряща вода, като купата с шоколада не трябва да докосва водата.

Ако решите да ползвате и от трите вида шоколад, то разделете маслото на три равни части за трите вида шоколад и разтопете в три отделни купички.

Фурмите се потапят в разтопения шоколад и с вилица се изваждат върху съд покрит с хартия за печене. Поръсват се със смлени/нарязани ядки, захаросани корички, листенца роза - по желание. Също може да се украсят с пръски разтопен шоколад.

Охлаждат се, докато се стегнат. Първо на стайна температура, а след това в хладилник/ по желание/

По желание, може да поставите бонбоните в хартиени капсули.



Няма коментари: