Или иначе казано - фурмички-баклавички :)
Чудесни шоколадови бонбони се получват и се правят много бързо. Ефектни са, издържливи са, стават и за подарък, и за поводи, в които искаме да почерпим с нещо домашно приготвено.
Нужни са по-големи пресни фурми. Чудесно би се получило с Medjool фурми, но аз се спрях на един друг вид ирански фурми - Maryam, които са много вкусни, сочни и изключително лесно се получи с тях десертът.
С пълнежа може да се импровизира. Аз реших да си ги направя в персийски вариант и заложих на ядки (орехи, шам фъстък), канела, портокалови кори, лимонови кори, розова вода и вместо захар използвах мед. Направих с три вида шоколад - бял, млечен и кафяв, но разбира се може да се направят и само с един вид шоколад.
За 20 броя пълнени фурми ми бяха нужни само:
* 50 г ядки (орехи, шам фъстък, или други предпочитани ядки - нарязани на ситно)
* 2 пълни с.л. мед
* 1/2 ч.л. канела (по желание)
* 1/4 ч.л. ванилова есенцция
* 1/2 ч.л. захаросани портокалови кори - нарязани на ситно
* 1/2 ч.л. захаросани лимонови кори - нарязани на ситно
* 1/2 ч.л. розова вода /по желание, вместо канела/
За глазура:
* 200 г шоколад по избор / или по отделно по 70 г шоколад от вид - бял, млечен, черен/
* 30 г краве масло
/ Може за разнообразие да направите една част от фурмите с шам фъстък, мед, розова вода, портокалови кори- млечен или бял шоколад; Втора част с орехи, канела, мед, лимонови кори- тъмен шоколад/
Приготвяне:
Нарязаните на ситно ядки се смесват с меда и избраните аромати.
Фурмите се цепват по дължина с нож и се изваждат костилките. Пълнят се с ядковата смес.
Шоколадът се нарязва на ситно, смесва се с маслото в огнеупорна стъклена купа и се разтопява над купа с вряща вода, като купата с шоколада не трябва да докосва водата.
Ако решите да ползвате и от трите вида шоколад, то разделете маслото на три равни части за трите вида шоколад и разтопете в три отделни купички.
Фурмите се потапят в разтопения шоколад и с вилица се изваждат върху съд покрит с хартия за печене. Поръсват се със смлени/нарязани ядки, захаросани корички, листенца роза - по желание. Също може да се украсят с пръски разтопен шоколад.
Охлаждат се, докато се стегнат. Първо на стайна температура, а след това в хладилник/ по желание/
По желание, може да поставите бонбоните в хартиени капсули.
Няма коментари:
Публикуване на коментар