Рецептата за този тарт е от книгата на Джулия Чайлд - "Основите на френската кухня"
За захарната кора /Pate Sablee/
160 г брашно
60 г кристална захар
1/8 ч.л. бакпулвер
60 г краве масло на кубчета
2 с.л. олио
1 яйце + 1 ч.л. вода разбити
1/2 ч.л. екстракт ванилия
В купа смесваме брашното, маслото, олиото, кристалната захар, бакпулвера и стриваме сместа да стане на едри трохи. Добавяме разбитото с вода яйце, ванилията и замесваме тесто. Увиваме във фолио за свежо съхранение и охлаждаме поне за 2 часа в хладилник, да стегне.
Готовото тесто разточваме върху поръсен с брашно плот и преместваме в намаслена тава с откопчаващ се ринг (22 см). Оформяме борд до средата на ринга.
В кората изсипваме зрял боб, за да не се надига при печене или затискаме с по-малка тава. Печем в предварително загрята фурна на 190 градуса за 5-6 минути. Изваждаме и охлаждаме тарта както е в ринга.
Пълнеж:
500 г ябълки
60 г кристална захар
1/2 ч.л. канела
Ябълките обелваме и нарязваме на филийки по 3 мм. Объркваме със захарта и канелата и подреждаме в частично изпечения тарт, като ги застъпваме. Печем в горната 1/3 част на фурната , на 190 градуса за 20 минути.
Изваждаме и отново оставяме да се охлади.
През това време приготвяме крема.
За крема:
60 г кристална захар
30 г пресято брашно
100 мл млечна сметана
3 с.л. коняк/бренди
Разбиваме яйцето със захарта до побеляване. Добавяме на порции брашното, при непрекъснато разбиване. След него сметаната, а накрая брендито. Готовата смес разпределяме върху ябълките. Трябва да стигне почти до горния ръб на тарта.
Печем за 10 минути на 190 градуса на долната 1/3 част от фурната, докато сметаната започне да се надига. Поръсваме обилно със захар /аз поръсих с пудра захар, но може с кристална/ и печем още 15-20 минути, докато горната част покафенее, или игла или нож пъхнати в нея излязат чисти.
Тартът се сервира горещ, или поне топъл. Поддържа се топъл до сервиране.
Няма коментари:
Публикуване на коментар