събота, 25 април 2020 г.

Джоланче с бира и градинско къри



Сочно и вкусно джоланче със светло пиво, соев сос и къри :)
Нищо кой знае какво не е ястието. Обичам джоланчето да има сос към него, затова често добавям светла или тъмна бира, подправки, понякога сайдер (ябълков най-често), сгъстявам малко сосчето с нишесте и поднасям с картофено пюре. С него ми е най-вкусно.
Имам и една по-различна рецепта, която ми е любима, но хубаво, тъмно и сочно грозде няма на пазара, та ще почака. Свински джолан с грозде и канела
А за днешната рецепта ето и продуктите за 3 порции:

* свински джолан 1,2-1,3 кг

За марината:
* 5-6 с.л. мазнина (ползвам олио)
* 1 ч.л. черен пипер
* 2 ч.л. равни сол (тук работата е на вкус)
* 1 ч.л. червен пипер
* 2 с.л. тъмен соев сос
* 1 с.л. листа от градинско къри (ако имате изсушен цвят, сложете и малко цвят)
* щипка мащерка

За добавяне в тавата:
* 330 мл бира (малко кенче - може светла бира, може тъмна бира)
* около 400 мл вода

Нужни са още:
* 50 мл вода
* 1 с.л. царевично или пшенично нишесте за сгъстяване на соса

* по желание - картофено пюре при сервиране


Продуктите за маринатата се смесват в купа, разбъркват се добре и се овкусява джоланчето в тавата. Добавят се бирата и водата, покрива се с фолио и се пече час и половина на 200 градуса на средна скара. /Разбира се, може да печете и на по-ниска температура и по-продължително време/. Маха се фолиото и джоланчето се запича.
Изважда се, обезкостява се. Сосчето се прецежда, слага се в съд на котлона и се загрява.
Нишестето се разтваря в студена вода. Сипва се при соса и се разбърква до сгъстяване.

Джоланът се сервира на порции, с добавен сос и картофено пюре.




2 коментара:

Magi mv каза...

Изключително съблазнително изглежда, нямам търпение да го пробвам!

vesela каза...

Да вземеш да ме осиновиш:)