Супер лесно и много вкусно пилешко с меден сос в китайски стил. Много ни хареса.
Направих с пилешко и със свинско месо.
Количеството по-долу е за 2 порции. Рецептата е адаптирана от тук с няколко промени, според налични продукти. Опитайте - ще ви хареса.
Рецепта:
* 500 г пилешко филе (може и месо от бутче, може и свинско филе)
За маринатата:
* 2 с.л. лек соев сос
* 1 с.л. настърган джинджифил
* 1 с.л. ябълков оцет
* 1 с.л. зехтин
* 1/2 ч. л. черен пипер
* 2 с.л. царевично нишесте
За медения сос:
* 3 с.л. зехтин
* колкото орех джинджифил, обелен и нарязан на пръчици
* 5 скилидки чесън нарязан на ситно
* 50 мл вода
* 4 с.л. доматен кетчуп
* 2 равни с.л. мед
* царевично брашно или бяло брашно за паниране на хапките (около 100 г)- предпочитам бялото брашно
* 3 с.л. царевично нишесте
* олио за пържене на хапките
* пера зелен лук при сервиране
* сусам за поръсване
Пилешкото филе се нарязва на хапки и се смесва със соев сос, зехтин, оцет, царевично нишесте и настърган джинджифил. Обърква се добре и се оставя в сместа да се маринова поне за час.
В купа се разбърква бялото(или царевичното) брашно и царевичното нишесте за панировката.
Хапките месо се овалват хубаво в панировката и се оставят за 5-10 минути.
Загрява се мазнината в дълбок тиган и се изпържват на порции хапките месо за около 5 минути. Изваждат се върху домакинска хартия. Оставят се за 5 минути да се отцедят и отново се пържат в сгорещеното олио, докато покафенеят и станат хрупкави (отново за около 5 минути). Така нареченото двойно пържене.
Изваждат се отново върху домакинска хартия.
В уок тиган, или обикновен тиган се загряват 3 с.л. зехтин. Запържват се нарязаният чесън и джинджифил. Когато омекнат се добавят водата, кетчупа и меда, разбърква се сместа, добавят се хапките и отново се разбърква за около минута, колкото да полепне сосът по тях. Изваждат се в сервизна чиния, поръсват се с нарязани пера зелен лук и сусам и се сервират горещи.
Може да направите соса отделно и да го сервирате към хапките с купичка ориз. В такъв случай си направете двойна доза сос. Ще ви хареса, а и бързо свършва.
Да отбележа, че месото се получава чудесно и само с едно пържене. Остава по-сочно :)
Ние си хапнахме месото с китайски пържени хлебчета. Рецептата за тях може да видите тук: Пържени китайски хлебчета
2 коментара:
Неустоимо изглежда, Даре! Поздрави!
Ах, как ги умееш...
Публикуване на коментар