За 7-8 кексчета:
* 40 г краве масло
* 100 г захар с аромат на люляк
* 1 голямо яйце
* 100 мл прясно мляко + 1 с.л. оцет
* 1/2 ч.л. ванилова есенция
* 1/2 ч.л. лимонова есенция
* 1 ч.л. захаросани лимонови корички /или пресни лимонови кори
* 1 ч.л. бакпулвер
* 120 г брашно
* щипка сол
За глазура:
* 100 г пудра захар
* 1-2 с.л. вряла вода
* шепа люлякови цветчета и лимонови корички за украса
В леко затопленото прясно мляко се добавя лъжица оцет и се оставя да престои 20-30 минути, докато сместа малко се сгъсти. Получава се мътеница.
Изсипва се мътеницата в дълбока купа и към нея се добавят размекнатото масло, люляковата захар, яйцето, есенциите и коричките и сместа се разбива с миксер. Добавят се смесеното с бакпулвер и щипка сол брашно и сместа отново се разбива за около минута, две.
Разпределят се по 2 пълни с.л. в силиконови формички за кексчета и се пекат в загрята на 180 градуса фурна за около 20 минути, или докато клечка забодена в средата на кексче излезе суха.
Изваждат се, оставят се да се охладят.
Към пудрата захар се добавя лъжица вряла вода, разбърква се, да се образува гладка глазура. Декорират се кексчетата и се украсяват с люлякови цветчета /може и захаросани/ и лимонови корички.
За да се направи люлякова захар се смесват в буркан захар и люлякови цветчета. Престояват около 5-7 дни в затворен буркан, за да се ароматизира захарта, като ежедневно се разклаща бурканът. Ако след ден, два видите потъмнели цветчета ги извадете. След около 5 дни премахнете всички цветчета и ползвайте захарта в сладкиши.
Ароматът е много нежен и деликатен. Зависи и от люляка. Не очаквайте да е със сила на парфюм.
Мътеницата в рецептата може да се замени с айрян.
Няма коментари:
Публикуване на коментар